Elektrik faturası…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
9 Şubat 2022 Çarşamba

Son iki haftadır belki de Omicron sohbetlerinin ilk defa önüne geçen, yaşı, eğitimi, gelir düzeyi ne olursa olsun herkesin bütçesini hazırlıksız yakalayan bir konu var; elektrik faturası… Elektriğe yapılan orantısız zam, insanlarda şaşkınlık, endişe, kızgınlık gibi hisler yaratırken, çaresiz kalan esnafı isyan ettirdi. Elektrikli ısıtıcısını cinnet geçirip yere fırlatanlar haber oldu, Twitter gibi sanal platformlarda insanlar hem bireysel hem de işyeri faturalarını yayınladı. Bir lokantanın kapısına yapıştırdığı işletmenin 45.785 liralık faturası akıllara kazındı.

***

Bir önceki aya yakın, hatta daha az elektrik tüketmiş olmama rağmen, benim elektrik faturam yüzde 62,5 zamlı geldi. Etrafımdaki çoğu kişi de aynı oranda, hatta daha da yüksek bir fatura farkıyla karşılaştı. Elektrik faturalarının mantık dışı zam oranı bir anda herkesin konusu oldu. Herkesin temel ihtiyacı, yaşam pınarı olan elektrik sorunu konusuna dikkat çekmek için önlüler de sosyal medyada tepki gösterdi. Özellikle Twitter’da Cem Yılmaz, Gülben Ergen, Şahan Gökbakar gibi ünlülerin paylaşımları çokça ilgi gördü. Benim ilgimi çeken ise, siyasi görüşü ne olursa olsun hepimizin temel ihtiyacı olan elektrik gibi bir konuda bile insanların ikiye bölünmesi; konudan bağımsız olarak içlerindeki nefreti kusmak için bu platformları kullanması, gözle görülür bir zam haksızlığında bile inandıklarını “körü körüne” savunmaları oldu. Sanatçıları acımasızca eleştirenler oldu. Evlerini fotoğraflarıyla ifşa edip, kazandıkları paralardan konuşanlar, “Standart ailenin 10 katı tüketiyorsunuz zaten” diyenler, sanatçıları ekonomist olmakla suçlayanlar, “Kaba saba rollerden utanmıyorsun da, elektrik faturasından mı utanıyorsun” gibi eleştirmek pahasına konudan iyice uzaklaşanlar oldu.

***

Elmalarla armutları karıştırdığımız sürece, temel yaşam ihtiyaçlarımız konusunda birlik olup çözüm arayacağımıza, her konuyu siyaset malzemesi yapan bir kesim olduğu müddetçe bazı konuların düzelmesi çok zor. Sanatçılar, halkın sesidir. Hiçbirinin hedefi bir ekonomist, doktor, politikacı olmak değil, halkı derinden etkileyen konulara dikkat çekmektir. Kabul edelim ki bir sanatçının ulaşabileceği kitle, sanatçı olmayan bir kişiye göre çok daha fazla. Herhangi bir konuda yapılan haksızlıklara susmak, o haksızlığa yardım etmektir. Kaba saba rollere gelince, iyi bir aktör ve aktristin rol yapması, zaten kendinden tamamen farklı bir karaktere bürünmeyi ve bunu seyirciye hissettirmeyi becerebilmesidir. Sanatçıların daha varlıklı olması konusuna elektrik faturası konusunu kullanarak değinmek, nefret söylemleri yapmak, sadece yazan kişinin içindeki nefreti gösterir, elektrik sorununu çözmede ilerleme sağlamaz. 

***

Kendi adıma, elektrik gibi herkesi ilgilendiren temel bir ihtiyaca yapılan orantısız zam konusunda tepkilerini göstermekten çekinmeyen ünlülere çok teşekkür ederim. Nitekim sesleri duyulmuş olacak ki, elektrik faturalarına yeni düzenlemeler geleceğini okudum. Yeni fiyatlandırma insanların yüzünü güldürür mü henüz bilmiyorum ama en azından bir başlangıç. “Tasarruf yap” demekten veya Instagram ekranı karartmaktan daha faydalı, zira bu devirde kimsenin tasarruf yapmadığını sanmıyorum. Herkesle elektriğimiz tutmasa da, temel ihtiyaçlar söz konusu olduğunda konuya odaklanalım, elmalarla armutları lütfen karıştırmayalım…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün