Zara Filistinlileri kötüleyen İsrailli tasarımcıyı kınadı

Dünyaca ünlü moda evi, üst düzey çalışanlarından Vanessa Perilman´ı, İsrail Devletine karşı iddialarda bulunan Filistinli model ile sosyal medyada giriştiği tartışmadan dolayı kınadı

Köşe Yazısı
23 Haziran 2021 Çarşamba

Moda devi Zara, Yahudi tasarımcılarından Vanessa Perilman’ı Filistinli erkek modele toplumunun eğitimsiz olduğunu ve hastaneleri bombaladığını söylediği için kınadı. Kadın giyim bölümünün başında olan Perilman, Instagram hesabında Doğu Kudüslü model Qaher Harhash’e karşı yorumda bulunmuştu. Harhash İsrail’i ‘şeytan’ olarak nitelendirmiş, İsrail’in Kudüs’ün doğusunda yaşayan Arapların içme suyunu kestiğini öte yandan Yahudilerin olduğu kısımda böyle bir sorunun olmadığını yazmıştı. İsrail Kudüs’ün bu bölümüne içme suyu sağlamakta ancak şehrin doğu kısmının altyapı sıkıntısı bulunuyor. Geçmişte de su hizmetinde benzer sorunlar yaşanmıştı.

Perilman modelin bu yorumuna karşılık modelin şahsi hesabına özelden, “Belki sizin insanlarınız eğitilmiş olsaydı hastaneleri patlatmazdı. İsrailliler sizin insanlarınız yaptığı gibi çocuklarına nefret etmeyi ve askerlere taş atmayı öğretmiyor. Manken olmuş olman çok komik çünkü gerçek hayatta bu Müslüman inancına aykırı ve herhangi bir Müslüman ülkede eşcinsel olduğunu açıklasaydın seni taşlarlardı” yazdı. Harhash bu özel mesajları ekran resmi çekerek herkesle paylaştı.

Harhash Perilman’a cevabında, “Senin küçük beynin güç dinamiklerini idrak edebiliyor mu ve bunun bana ne kadar zarar vereceğini anlayabiliyor mu?” diye yazdı. Bu noktada Zara’dan eleştiri geldi. Açıklamada Perilman’ın sözleri için “Birbirimize saygı çerçevesinde öz değerlerimizi yansıtmayan bu yorumları kınıyoruz. Yorumların sebep olduğu saldırganlık için çok üzgünüz,” denildi. 

Perilman Harhash’a Instagram’da özelden mesaj yollayarak özür diledi. 11 gün süren İsrail-Hamas çatışması sırasında ve sonrasında İsrail’e karşı sert eleştiriler karşısında kızgınlık halinde bu sözleri sarf ettiğini söyleyen Perilman’ın özrü Harhash tarafından kabul edilmedi. Harhash özrün Zara tarafından da yapılmasını ve islamofobiye karşı duruş sergilenmesini istedi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün