ŞEMOT - Adımızdan vazgeçmemek

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
6 Ocak 2021 Çarşamba

Mısır esaretini okumaya ve anlamaya başladığımız Şemot peraşasında Paro’nun, isimleri Şifra ve Pua olan iki İbrani ebeye verdiği akıl almaz zalimlikte bir emirle tanışırız. Paro, kız bebeklerin yaşatılmasını ve erkek bebeklerin öldürülmesini ister. Ebeler Tanrı korkusu ile dolu olduklarından bu emre itaat etmez ve Tanrı tarafından ödüllendirilirler.

Metni okurken Paro’nun iki kez ‘söyledi’ ifadesi ile İbrani ebelere konuştuğunu görmekteyiz. ‘Vayomer’ sözcüğünün iki kere aynı amaçla neden kullanıldığını anlamak için Bene Yisashar olarak bilinen Dinov’lu Rabi Tsvi Elimeleh Shapiro’nun öğretisine bakacağız.

Rabilerin öğretisine göre Şifra ve Pua, Moşe Rabenu’nun annesi ve ablası yani Yoheved ve Miryam’dır. Onların yeni doğan masum bebekleri öldürmeyi kabul etmeyecekleri açıktır. Onlar kutsal ve saf olarak bilinir. Paro bu planını devreye sokabilmek için Kabala’ya dayalı bir öğretiyi kullanır.

Bir kişinin ismi ona genellikle peygambersel bir kıvılcımla verilmiştir. Bu vizyon onun karakterini ve ruhunun derinliklerini temsil eder. Yoheved ve Miryam bu isimle kaldıkları sürece ne olursa olsun Paro’nun emrini yerine getirmeleri imkânsızdır. İşte bunun için Paro onların isimlerini Mısır kökenli Şifra ve Pua olarak değiştirir. Şifra ve Pua’nın bu isimler altında bu emri yerine getirme ihtimalinin olduğu Paro’ya daha mantıklı gelmiştir.

“Vatirtena amyaledot et AE.loim velo asu kaaşer diber aleen meleh Mitsrayim vatehayena et ayladim – Ebeler Tanrı’dan korkarlardı ve Mısır kralının onlara dediğini yapmadılar, erkek çocukları yaşattılar.” (Şemot 1/17)

Bene Yisashar burada iki noktaya dikkat çeker: Öncelikle kralın dediğini yapmadılar. İkinci olarak da bebekleri yaşattılar. Ebelerin ilk yaptıkları isimlerini değiştirmeyi reddetmeleridir. İkinci yaptıkları da bebeklerin yaşamaları için ellerinden her geleni yerine getirmeleridir.

Asla ‘adımızdan’ vazgeçmemeli ve başka kimsenin onu bizden almasına asla izin vermemeliyiz. Her birimizin isminin inanılmaz bir benzersiz potansiyeli vardır. Eğer birileri bizi olması gerekmeyen bir başkasına dönüştürmek için bunu götürmeye çalışırsa, reddedilmeli ve eşsiz potansiyelimizi sonuna kadar gerçekleştirmeye ve yetenekli olduğumuz harika insanlar olmaya kararlıyız. Ve böyle olması gerekiyordu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün