Renan Koen´in yaşadığı ve yaşattığı gurur

27 Ocak Cuma günü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserleri için Ankara Radyoevi´nin karşısında, caddenin biraz gerisinde inşa edilmiş CSO Ada Ankara Konser Salonunda, hayatını müziğin her türüne adamış piyanist Renan Koen´in Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla bir konseri vardı.

Silvyo OVADYA Toplum
1 Şubat 2023 Çarşamba

27 Ocak Cuma akşamı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Şef Gürer Aykal yönetimindeki konserinde Renan Koen piyanist olarak yer aldı.

Ankara’ya gidiyordum ve tek yapmam gereken dönüş biletimi iptal etmek ve Renan’ı arayıp bir davetiye ayarlamasını sağlamaktı. Sağ olsun ayarladı. Salona girdikten sonra gerçekten büyülendim. Neredeyse dört bir yanından izlenebilen sahne oldukça ilginçti. Sahne neredeyse salonun ortasındaydı.

İki bölümden oluşan konserin ilk bölümünü Ali Damar’ın arp, flüt ve yaylı çalgılar için bestelediği ‘Geçmiş Esintiler’ adlı beste oluşturdu. Söz konusu konser eserin dünya prömiyeriydi. İlk bölümün ikinci eseri ise Renan Koen’in solist olarak piyanoda yer aldığı üç bölümden oluşan Wolfgang Amadeus Mozart’ın 24 numaralı piyano konçertosuydu. Bir otorite olmadığım aşikâr. Ancak Renan’ın bu seslendirmeyi oldukça başarılı bir çizgide gerçekleştirdiği görüşündeyim.

Renan’ın yaşamını müziğin her türüne hasrettiğini onu tanıyanlar bilir. II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin getto ve kamplarda besteledikleri eserler üzerine de geniş araştırmalar yapmış olan Renan, konserin ikinci bölümünde Michel Assael’in ‘Auchwitz Senfonik Şiir’ adlı eser seslendirilirken çelestasının başındaydı (çelesta=küçük bir piyano biçiminde olan vurma çalgısı). Tanıdığım Renan bu şarkı seslendirilirken gerçekten keyfin doruğuna ulaşmıştır. Bu seslendirme de bir Türkiye prömiyeriydi. Yazının başlığına bakarsanız günümüze dek bir toplumumuz ferdi müzisyenin, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile sahneye çıkmış olduğunu duymadık ve görmedik. Renan bu başarınla gururlanmaya hakkın var; bil ki bizleri de gururlandırdın.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün