Tarihçi Önder Kaya İtalyan Sinagogu´ndaydı

5 Ocak Pazar günü İtalyan Sinagogu, yıllar önce kültürel etkinliklerin yaşandığı ortamı, gerçekleştirdikleri söyleşiyle güncelledi.

Silvyo OVADYA Toplum
8 Şubat 2023 Çarşamba

İtalyan Sinagogunun düzenlediği ‘Birlikte Öğreniyoruz Dizisi’nin ilki, 5 Ocak Pazar günü, Tarihçi Önder Kaya’nın ‘İstanbul Azınlıkları ve Yahudiler’ başlıklı konuşmasıyla gerçekleşti.

Hava şartlarının oldukça kötü olmasına rağmen, geniş toplumdan dahi katılımcıların olması ve soruları ile destek olmaları mutluluk verici idi.

35’e yakın izleyicinin katıldığı etkinliğin moderatörlüğünü Fotoğraf Sanatçısı Alberto Modiano üstlendi. İtalyan Sinagogu Başkanı Mişel Horada’nın Tarihçi Önder Kaya’nın özgeçmişini paylaştığı konuşma sonrasında Kaya, Yahudilerin eğitimine ve özellikle Balatlıların mesleklerine değindi. Yeni Camii bölgesinde yaşanan bir yangın sonrası Yahudilerin Balat’a göç ettirildiklerini de dile getiren Kaya, özellikle bu bölgelerdeki Yahudi yaşamına dair önemli bilgileri paylaştı. Önder Kaya, konuşması sonrası sorulan tüm sorulara yanıt verdi.

Robert Lisesi’nde tarih öğretmeni olan Kaya’nın çok sayıdaki kitapları arasında ‘İmparatorluktan Cumhuriyete Azınlıklar’ başlığını taşıyan bir kitabı da bulunuyor. İtalyan Sinagogunun bu tür kültürel etkinlikleri sürdürmesi dileğimizle…

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün