Ortaköy Sinagogu bu denli kalabalık olabilir mi?

Silvyo OVADYA Toplum
1 Mart 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta çok üzücü bir olay yaşadık. Hahambaşılık Fahri Müşavirlerinden Jak Gökay’ın küçük kızı, oğlum Eyal’ın yakın arkadaşı Can Joseph Şaul’un annesi, beraber birkaç kez seyahate de gittiğimiz yakın arkadaşımız Etel Şaul aniden bu dünyaya veda etti. Gerçekten çok üzüldük. Etel henüz 50’sinde bile değildi. Perşembe günü Ulus Aşkenaz Mezarlığı’ndaki cenaze törenine çok büyük bir kalabalık katıldı. Jak Abi çevresinde oldukça sevilen bir bireydir. Gösterilen bu ilginin böylesine kötü bir vesileyle olmasını asla istemezdim. Etel daima güler yüzlü, misafirperver ve yetenekli yemek pişirme özelliğine sahip, cana yakın bir kişilikti. 

Pazar akşamı erken saatte Ortaköy Sinagoguna giderek eşi Emil’e, Sima Abla’ya, Jak Abi’ye, ablası Şeyla’ya ve ulaşabilirsek Can’a taziye dileklerimizi iletmek istedik eşimle birlikte; her ne kadar eşim birkaç kez aileyle birlikte olmuş olsa da. Arabayı zar zor sokak ortasında bırakıp neredeyse kaçtıktan sonra, sinagoga girdiğimde orta avluda yoğun bir kalabalık vardı. Saat ilerledikçe bu kalabalık had safhaya ulaştı. 

Ertesi sabah kortesi olan bir limud daha vardı Ortaköy Sinagogu’nda. Bilinir ki korte öncesi gecelere de genelde az kişi katılır. Kalabalığı görünce erkenden içeri girip kendi isteğimle son sıraya yerleştim. Dua başladığında sinagogun erkekler bölümünde boş bir koltuk yoktu. Ne kadar üzücü. Sinagog Vakıf Başkanı Albert Elvaşvili ve yeni dönem yöneticisi Yusuf Sason yanımdaydılar; onlarla bu kalabalığın bir Şabat sabahı değil de, böyle üzücü bir olay sonrasında gerçekleşmesinin ne kadar düşündürücü olduğunu ifade ettim. 

Sevgili Etel toprağın bol, mekanın cennet olsun. Arkanda kalan annene, babana, eşin Emil’e, oğlun Can Joseph’e ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.

**

Yardımlar devam ediyor

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi için yaraları sarma çabaları devam ediyor.

Türk Yahudi Toplumunun farklı kurumları, deprem bölgesine yönelik yardımlara devam ediyor.

Or Ahayim Özel Balat Hastanesi gönüllüleri, topladıkları yardımı, 112 komuta merkezi ile organize olarak Kahramanmaraş şehrindeki depremzedelere gönderdi.

Gönderilen yardımlara ek olarak hastane bünyesinde çalışan bazı doktor ve yardımcı sağlık çalışanları da deprem bölgesine giderek, İskenderun ve Adıyaman’da çalışmalara katıldı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün