Şemeş Dans Topluluğu´nun 20 yıllık hikâyesi, koreografileriyle geceye renk katan hem de bu büyük ekibi bir orkestra şefi gibi yöneten Verda Darsa´nın bir deftere yazdığı isimlerle başladı. Onun vizyonu, kararlılığı ve bitmeyen enerjisi sayesinde bu hayal, yüzlerce dansçının sahneyle buluştuğu bir gerçeğe dönüştü. Darsa, heyecanını Şalom okurlarıyla bu satırlar aracılığıyla paylaştı.
Şemeş Dans Topluluğu’nun unutulmaz 20. Yıl Kutlaması
Şemeş Dans Topluluğu’nun 20. Yıl Gösterisi’nde, yaşları 4 ile 60 arasında değişen tam 180 dansçımız sahne aldı. Sahne arkasında ise, kulis ekibinden teknik desteğe, konuk karşılama komitesinden organizasyon sorumlularına kadar yaklaşık 80 kişilik dev bir ekip adeta arı gibi çalıştı. Bu ekibin yüzde sekseni ise gönüllü velilerimizden oluşuyordu.
Bu koca ekipte kimler yoktu ki?
Davet Organizasyon ekibi ve sevgili Dalya Akohen, Karmat Ambalaj, Exist Organizasyon, ışık tasarımda Sevgili Ayşe Ayter ve ekibi, fotoğraf ile videoda Bizi Bi Çekermisin Ekibi, kostüm tasarım Alitsa Kids & Rosy Show Costumes makyajda Essy Siton, Emma Poluman ve Riella Yakar. Gecemizin sunuculuğunu büyük bir özen ve zarafetle üstlenen sevgili Meri İstiroti, ev sahipliği yapan İzi Doenyas, 42 Maslak & 42 Venue ekibi. Tüm yıl boyunca çalışmalarımızı sürdürebilmemiz için bizlere kapılarını sonuna kadar açan Metin Levi ve Selim Levi, ayrıca Sun Plaza, Plaza Cubes ekipleri. Teknik ekibimiz Sani Azuz ve Semih Vur olmazsa olmazlarımız.
Bu kadar kalabalık çocuk gruplarıyla çalışmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edersiniz. Ancak bu zorluğun üstesinden başarıyla gelen, özveriyle çalışan 30 kişilik güçlü bir eğitmen ekibimiz var. Bu ekibin başında yer alan, her yıl sahneye taşıdıkları etkileyici koreografilerle gösterimizin seviyesini daha da yukarıya taşıyan Gülçin Gökçebağoğlu ve Orçun Okurgan’a gönülden teşekkür ederiz. Proje yönetmenlerimiz Moti Fins ve Mirey Braunstayn’ın titiz çalışmaları, Sanat Direktörümüz Shlomo Maman’ın sanatsal vizyonu ise bu unutulmaz gecenin temel taşlarını oluşturdu.
Açılış dansı 20. yılın anlam ve önemini özetlemekteydi. Bu dans, Şemeş grubunun 2005 yılında Karmiel Festivalinde sahnelenmek üzere Shlomo Maman’dan öğrendikleri ilk dans idi. O gece bu dansı sahnede canlandıranlar arasında, o ilk adımları atan kurucu ekipten dansçılar ve onlara eşlik eden, gözleri parlayan yepyeni gençlerimiz vardı. Kurucu ekipteki dansçılardan bazıları evlendi, çocuk sahibi oldu… Ve 11 Mayıs gecesi çocuklarıyla aynı sahneyi paylaştı. Bir hayalin nasıl kuşaktan kuşağa aktarıldığının canlı kanıtıydı bu dans. Kısacası, 20 yılın özeti sahnedeydi. Bir hayal kurun, İsrail’de Karmiel festivalindesiniz. 2000 dansçının arasına katılıp o kocaman sahnede ekip olarak dans ediyorsunuz.
Evet bu hayali 2004 yılında kurdum. Bir defter açıp kocaman bir isim listesi hazırladım. Bu listeye bütün derneklerimizde dans eden kendi yaşıtlarını yazdım ve “Er ya da geç hepsine ulaşacağım” dedim. 20 yıl içinde hem onlara hem de çocuklarına ulaşıp ortaya bu muhteşem bir ekibi çıkardım.
Bu hayale ulaşmak için önce Tuna Alkan’a giderek aklımdakileri paylaştım. O dönem bu hayalime ulaşmama yardımcı olabilecek her kapıyı çaldım. Ve 2005 yılında derneklerimizden ikna edebildiğim 32 gençten oluşan karma bir ekip ile ilk festival yolculuğuna çıktık.
Bu gençler arasında, kurucu ekibin en önemli isimlerinden biri de sevgiyle andığımız Alp Alkaş’tı.
Başarı ile sonuçlanan ilk festival tecrübesinden sonra gurubun dansçı sayısı 32’den 80’e yükseldi ve her sene katlanarak büyüdü.
2007 senesinde yaptığım Oryantal dansı koreografisi ile sponsor kazanan takımımız 2023 yılına kadar İsrail’de festivallere katılıp Türk Yahudi Cemaatini temsil etti. 2023 yılına geldiğinde grubun dansçı sayısı 380 kişiye ulaşmıştı.
Hiç düşündünüz mü bugüne kadar bu takımda kaç kişi dans etti?
2005 yılından bu yana, Şemeş sahnesinde 5 yaşından 55 yaşına kadar yaklaşık 1600 dansçımız yer aldı. Her biri, sahnede sadece adım atmadı; bir hayali, bir tutkuyu, bir aile olmanın gücünü taşıdı. Yaklaşık 3000 kostüm, bu hikâyenin renkleri oldu. 20 yılda 15 bine yakın biletle salonları doldurduk; her gösteride yüreklerimizi bir araya getirdik. Dans çalışmalarına harcanan 7350 saat — yani tam 441 bin dakika — sadece bir zaman değil, adanmışlığın ve sevginin ölçüsüdür.
Duyguların yoğun bir şekilde yaşandığı 20. yıl gösterisinde, Şemeş ailesi bizlere yaşanmışlıkları, birlik ve beraberliğin gücünü, bir arada olmanın yarattığı eşsiz enerjiyi bir kez daha hissettirdi. Tüm dansçılarımıza emekleri, tutkuları ve yürekten performansları için sonsuz teşekkürler.
Bir hayali gerçekleştirmek ve onu sürdürebilmek, ancak inanç, emek ve destekle mümkündür.”
Şemeş Dans Topluluğu olarak, Cemaat Başkanlarımız Sayın İshak İbrahimzadeh ve Sayın Erol Kohen’e, verdikleri her türlü destek için içten teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi sunarız.
Nice 20 yıllara Şemeş…