BM Güvenlik Konseyinde rehine anlaşmasına onay

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD Başkanı Joe Biden´ın üç aşamalı rehine anlaşmasını destekleyen bir kararı 14 oyla onayladı. Rusya ise çekimser kaldı. Hamas, arabulucularla bir anlaşmaya varmak için işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Dünya
11 Haziran 2024 Salı

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Bugün barış için oy kullandık. Şimdi Hamas, uluslararası toplumun, Filistinli sivillerin Gazze'yi yeniden inşa etmelerine ve iyileşmelerine yardımcı olacak bir anlaşmada birleştiğini görebilir” dedi.

Hamas, Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nin, açıklanan anlaşmayı henüz resmi olarak kabul etmemiş olmasına rağmen, planın ilkelerini uygulama konusunda arabulucularla işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Anlaşmaya varılırsa ilk aşamada altı hafta süreyle ateşkes ilan edilecek. İsrail ordusu Filistinli sivillerin olduğu yerlerden çekilecek. Hamas elindeki kadın, yaşlı ve yaralı rehineleri serbest bırakırken İsrail ise tutuklu Filistinlileri serbest bırakacak.

BMGK yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin'in güvenli ve tanınmış sınırlar içinde barış içinde yaşayacağı iki devletli çözüme olan inançlarından vazgeçmediklerini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün