Ateşkes muamması

İsrail – Hamas Savaşı dünya kamuoyunun gündemini işgal etmeye devam ederken, somut adımlar atılması yönündeki belirsizlik sürüyor.

Dünya
5 Haziran 2024 Çarşamba

3 aşamalı plan

Gündeme gelen ateşkes anlaşmanın ilk aşaması Hamas tutsaklığındaki kadın, yaralı ve yaşlı rehinelerin geri gönderilmesi karşılığında altı hafta sürecek kesin bir ateşkesi, İsrail kuvvetlerinin Gazze’deki ana merkezlerden çekilmesini ve İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını kapsıyor. İkinci aşama hayatta olan kalan rehinelerin geri gönderilmesini içeriyor. Üçüncü aşama ise tüm cenazelerin iadesini ve yeniden yapılanmanın başlatılmasını içeriyor.

Taraflar açıklama yapmadı

Gündemdeki plan konusunda İsrail ve Hamas’tan net bir açıklama gelmedi. İsrail basını, Netanyahu’nun planın ana hatlarına olumlu baktığını ancak hükümette aşırı sağcılarla ateşkes isteyen merkez arasında sıkıştığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise “Bugün ateşkesin önünde duran tek şey Hamas'tır. Teklif, Hamas'ın birkaç hafta önce kabul edeceğini açıkladığı teklifle neredeyse aynı. Hamas'ın anlaşmayı kabul etme zamanı geldi” açıklamasını yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün