İlham veren halk kadını: Yael Dayan

Elda SASUN Dünya
22 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’in ünlü kişilerinden ve uzun bir döneme imza atan Savunma eski Bakanı Moshe Dayan’ın kızı, politikacı, İsrail İşçi Parisinden meclise giren eski milletvekili, yazar Yael Dayan, 18 Mayıs’ta hayata gözlerini yumdu.

Uzun yıllar kamusal ve sosyal faaliyetlerde bulunan, barış aktivisti Dayan 85 yaşındaydı. 

Tanınmış aristokrat bir ailenin kızı olan Dayan, bir yazar ve barış aktivisti olarak ‘Peace Now’ örgütünün liderleri arasına katılmıştı. 2013’e kadar Tel Aviv Kent Konseyinde görev aldı ve belediye başkan yardımcılığı da yaptı.

‘İlham veren halk kadını’ ünvanını taşıyan Yael Dayan için Knesset'in eski üyesi Yair Golan bugün övgü dolu sözler kullandı: "İsrail toplumunda olağanüstü bir iz bırakan, ilham verici bir halk figürü olan Yael Dayan'ın vefatını üzülerek öğrendim. Dayan, temsili kabul edilmeyen grupların açık ve net bir sesiydi; kadınlar ve LGBT bireyler de dahil olmak üzere kamuoyunun gündeminde yer aldı. Dayan, Kadının Statüsünü İyileştirme Komitesi'ni kurdu ve başkanlığını yürüttü.”

Dayan'ın damadı Yishai Sharid ise şunları yazdı: "Harika ve sevilen bir anne, bir büyükanne olan Yael Dayan, tüm hayatı boyunca barış ve insan hakları için savaştı. İsrail’i çok sevdi. Son ana kadar umudunu hiç kaybetmedi. ‘Burada güzel, huzurlu bir hayatımız olsun’ derdi. Dayan, cinsel tacizi önleyen yasanın çıkarılması ve Knesset'te Kadının Statüsünü İyileştirme Komitesi'nin kurulmasıyla sonsuza dek hatırlanacak.”

İşçi Partisi Genel Başkanı Merav Michaeli ise, “LGBTQ hakları mücadelesinde çok büyük başarıları olan, barış mücadelesinde önemli bir yere sahip Yael Dayan, tanınma ve eşitlik mücadelesinde bize bir kat daha öncülük eden annelerden ve kız kardeşlerden biridir" yorumunu yaptı.

Dayan, 12 Şubat 1939'da, moda kadını ve Maskit’in kurucusu Ruth Dayan ile daha sonra genelkurmay başkanı, savunma bakanı ve dışişleri bakanı olan Moshe Dayan’nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz lisedeyken yazı yazmaya başlayan Dayan gazetecilik kariyeri boyunca Yediot Ahronoth ve Maariv gazetelerinde köşe yazıları ve makaleler kaleme aldı. Daha sonra İsrail ordusuna katıldı ve yüzbaşı rütbesiyle terhis olana kadar orduda sözcüsü olarak görev yaptı.

Yazar Yael Dayan ise kişisel ve profesyonel yaşamını konu alan ve çok satan birçok kitap yayınladı. Bunların arasında, babası Moshe Dayan ile ilişkisini konu alan ‘Babam, Kızı’ ve ‘Söyleyecek Bir Şeyim Var’ kitaplarını sayabiliriz.

Knesset'te geçirdiği yıllar boyunca çevre konusunda oldukça aktifti ve hatta çevre kalitesi lobisine başkanlık etti. Ayrıca Kadının Statüsünün ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Komitesi'nin başkanlığını yaptı ve kadınların eşleri tarafından öldürülmesini araştırmak üzere parlamento soruşturma komitesine başkanlık etti. Dayan, aynı zamanda dışişleri ve güvenlik komitesi üyesi olarak da görev yaptı ve yıllar boyunca kadına yönelik şiddet ve insan ticaretine karşı yoğun bir şekilde çalışan renkli bir kişilikti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün