Tel Aviv´de seçim çağrısı

Elda SASUN Dünya
22 Mayıs 2024 Çarşamba

Her hafta olduğu gibi 18 Mayıs Cumartesi akşamı da, Nethanyahu ve hükümete karşı düzenlenen protestonun yanı sıra Rehineler Meydanında rehinelere dayanışma amaçlı büyük bir gösteri gerçekleştirildi.

Muhalefet lideri ve Yeş Atid Partisi Başkanı Lapid ve Savaş Kurulu üyesi Gantz da gecede birer konuşma yaptılar.

Lapid, "İktidar bize vatandaş olmadığımızı söylüyor. Onlar istediklerini yapacaklar, biz de sadece vergi ödeyip çocuklarımızı askere göndereceğiz. Bu çok  yanlış. Bize 'ölmek için, askere gitmeyiz' diyorlar. Bizim çocuklarımız ise asker olup ölüyor. Netanyahu yalan ve hilelere devam ediyor. Yüksek Mahkeme'ye yanlış raporlar, uydurma hükümet toplantılar yapıyor. Kimi aldatıyor? Savaşan aileleri ve rehinelerin geride kalan ailelerini.

Ona yardım etmeyeceğim. Koalisyona girmeyeceğiz zira bu hükümet devlet için değil. Bu hükümet ülke için felakettir. Bu hükümetle savaşta bitmeyecek. 1.500 kişi katledildi, kuzeyde yüz binlerce kişi otellere sevk edildi, ekonomi çöküyor. Bunlar sadece onların suçu.

Kimse beni başka alternatif olmadığına inandıramaz. Kimse beni bu korkunç, ırkçı hükümetin bu ülkenin vatandaşlarına sunmayı bildiği en iyi şey olduğuna ikna etmeyecek. Basın toplantıları, boş ültimatomlar yeter, dışarı çıkın! Eğer hükümette Netanyahu ve Ben Gvir olmasaydı bu dönem çoktan son bulurdu, hayatımızdan kaybolurlardı.

Zorluklar karşısında, umutsuzluk karşısında, aşırılık karşısında size söylemeye geldim: Kendi gücünüze inanın. Sizler, bu ülkenin gidişatını değiştireceksiniz, onları hep birlikte evlerine göndereceğiz. Sağcı ve solcu, dindar ve laik, heteroseksüel ve LGBT, Aşkenazi ve Mizrahi, çevre ve merkez olarak burada birlikte duruyoruz. Bu protestolarla hep birlikte kazanacağız. Söz veriyorum, bu değişim gerçekleşene kadar sizinle ve sizin için çalışmaya devam edeceğiz. İsrail halkı… Umutsuzluğa kapılmayın, değişim yolda” diye konuşarak hükümeti sertçe eleştirdi.

Aynı saatlerde 7 Ekim katliamından sonra başlayan savaşın 225. gününde, rehin alınanların ailelerine destek amacıyla Tel Aviv'in Rehineler Meydanı'nda on binlerce kişi miting düzenlendi ve bu kez uluslararası topluma savaşa katılma çağrısı yapıldı. Halen Gazze Şeridi'nde durumlarıyla ilgili hiçbir şey bilmeden rehin tutulan 128 kadın, erkek ve çocuğun geri dönmeleri için çağrıda bulunuldu. 

Eski ulusal bilgi sistemi sözcüsü Ilon Levy'nin başkanlığını yaptığı mitingde, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lowe, İngiltere Büyükelçisi Simon Walters, Almanya Büyükelçisi Stefan Seibert ve Avusturya Büyükelçisi Nikolaus Lutterotti birer konuşma yaptı. Kaçırılanların evlerine hemen şimdi evlerine dönmesini sağlayacak bir anlaşma için çağrıda bulundular. Bunun dışında ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da sahnedeki ekranda bu gece için kayda alınmış bir destek konuşması yaptı.

2018 Eurovison birincisi Neta Barzilay ve bu yılın İsrail temsilcisi Eden Golan da birer şarkıyla geceye katıldılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün