Renan Koen, Hatay için yepyeni projelere imza atıyor

Toplum
8 Mayıs 2024 Çarşamba

Renan Koen Hatay için tasarladığı projelere imza atıyor. İki resital, Anne-Çocuk Müzik ve Sanat Terapi grup çalışmaları ve kendi müzik terapi metodundan yola çıkarak tasarladığı bir şehrin Ses Hafızası projesini gerçekleştiriyor. Koen konserinde J.Haydn, F.Lizst, J.Brahms, Ali Darmar, Francisca Gonzaga, F.Mompou, 1 Gürcü halk şarkısı, G.Gershwin ve Antakya’lı genç besteci Selen Tiftikçi’ye bu konserler için özel olarak sipariş ettiği bir Hatay türküsü olmak üzere geniş bir repertuar içeren eserleri seslendirirken, 100 aileyi hedeflediği görüşmelerine de Arsuz ve Antakya’da devam edecek. Konserin ilki çevrecilik anlayışı ve özverili çalışmalarıyla diğer kadınları da harekete geçirmiş ve 2019 senesinde Arsuz’da düzenledikleri çevre dostu projelerle adından söz ettiren, Miss Arsuz gönüllülerini başlatan ve halen de başkanlığını sürdüren Rahel Elvaşvili Butros’un girişimi ile 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat 20.00’de Arsuz Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştiriyor. Aynı girişimin sonucu olarak, 16 Mayıs 2024 Perşembe günü ise Anne-Çocuk Müzik ve Sanat Terapi grubu çalışması yine Arsuz’da bulunan Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’nin önderliğinde Arsuz Yaşam Merkezinde olacak. 17 Mayıs’da Antakya’da bulunan ve depremden sonra Elif Ovalı tarafından kurulmuş HASAT ‘Hatay Tarım Sanat Tasarım’da aynı konseri bu sefer civardaki köylere yönelik gerçekleştiriyor. 18 Mayıs günü yine Anne-Çocuk Müzik ve Sanat Terapi grupları çalışmaları, birçok alanda ürün ve eğitim veren Antakya’nın yuvası olmuş HASAT’ta olacak.

Renan Koen, 20-25 Mayıs tarihlerinde ise birçok aileyle gerçekleştireceği Ses Hafızası çalışmasına başlayacak. Bu görüşmeler, Serinyol Elele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin önderliğinde Sanatçı Karsu’nun özveriyle açtığı müzik okulu ile Antakya’nın merkezinde bulunan Zeytin Konağında gerçekleşecek. Aynı zamanda bu çalışma; bir kitap, web sitesi ve dijital bir albüm olarak okurlarına ve müzik severlerine ulaşacak. Renan Koen Ses Hafızası çalışmasının lansmanı Kasım ayında bir konser ile İstanbul’da gerçekleşecek. Bu büyük projesinde Koen’in ana sponsoluğunu ALARKO üstelenmiş, Koen ayrıca bu projesinde üzerinde önemle durduğu Birİz, KMKD, SEDYAD dernekleri ve Elif Ovalı ile el ele yürüdüğünü vurgulayarak “Alarko ve projemin Hatay bölgesinde gerçekleşmesine önderlik edip bütün yolumu açan Miss Arsuz ve diğer bütün kurum ve kişiler olmasaydı bütün bunları asla gerçekleştiremezdim” ifadesini kullanıyor.

Koen, Ses Hafızası çalışmasının lansmanı kasım ayında bir konserle İstanbul’da gerçekleşecek. Bu büyük projesinde Koen’in ana sponsorluğunu Alarko üstelendi. Ayrıca, bu projesinde üzerinde önemle durduğu Miss Arsuz, Birİz, KMKD dernekleri ve Elif Ovalı ile el ele yürüdüğünü vurgulayarak “Onlar olmasaydı bütün bunları asla gerçekleştiremezdim” ifadesini kullanıyor. Sanatçı projesinin amacını şöyle özetliyor: “Ses hafızası, bir bireyin, bir ailenin, bir şehrin sesler, müzikler üzerinden biriktirilmiş tarihidir. Yaklaşık 20 yıldır Amerika onaylı kendi metodum ile kişilerin, ailelerin, anne karnındaki bebeklerin aileleri üzerinden ses hafızalarıyla çalışarak müzik terapistliğimi sürdürmekteyim. Ses hafızası, terapötik olarak bireylerin iyileştirilmesinde, bireylerin kendi iyi hallerini koruyabilmelerine yönelik ve bir şehrin kaybolmakta olan soyut hafızasını kalıcı hale getirmek için ses algısının hatıralara dönüşmesi tarihinin yolculuğudur. Yok olmuş veya yok olmakta olan bir kentin, ailelerin bu dünyadaki yankısını sesler aracılığı ile gerçekleştirecek olmaktan dolayı yoğun duygular ile doluyum. Ne olsa yeri dolmayacak bu büyük kaybın acısını çeken gönüllere belki bir nebze şifa olur ümidiyle…”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün