Blinken´ın Ortadoğu turu gündemi Gazze

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu turunun ilk durağı için pazartesi sabahı Suudi Arabistan´a gitti. Blinken´ın Suudi Arabistan´dan sonra Ürdün ve İsrail´i ziyaret etmesi bekleniyor.

Dünya
29 Nisan 2024 Pazartesi

Blinken bu turda Ortadoğu’daki Arap ortaklarla görüşecek ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze'deki insani durumu iyileştirmeye yönelik somut adımlar atması için baskı yapmayı amaçlayacak.

Blinken'ın Gazze Şeridi'nin savaştan sonra nasıl yönetileceğine ilişkin tartışmaları ilerletmek için Riyad'da üst düzey Suudi liderlerle görüşmesi ve beş Arap ülkesinden (Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün) mevkidaşlarıyla toplantı yapması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın ziyareti sırasında Gazze’deki çatışmanın yayılmasını engellemenin önemine vurgu yapacağını belirtti. Miller ayrıca Blinken’ın bölgede, İsrail için güvenlik garantileriyle birlikte bağımsız bir Filistin devletine giden yolu, kalıcı barış ve güvenliği sağlamak üzere devam eden çabaları da ele alacağını dile getirdi. 

Blinken'ın ayrıca, Arap ülkelerini Avrupa devletleriyle bir araya getirmesi ve Avrupa'nın bu bölgenin yeniden inşa çabalarına nasıl yardımcı olabileceğini tartışması bekleniyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün