Hamas silah bırakma koşulunu açıkladı

Hamas´ın üst düzey yöneticilerinden Siyasi Büro üyesi Halid Hayya, 1967 öncesi sınırları içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması karşılığında silah bırakacaklarını açıkladı.

Dünya
25 Nisan 2024 Perşembe

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Hayya, silah bıraktıktan sonra siyasi bir partiye dönüşmeye ve beş yıl veya daha uzun süreliğine ateşkes anlaşmasına hazır olduklarını da belirtti.

Gazze'de ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerde Hamas’a başkanlık eden Hayya, El Fetih yönetimindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) katılarak Gazze ve Batı Şeria'da bir hükümet kurmak istediklerini dile getirdi.

Hayya, "İsrail'in 1967 öncesi sınırları boyunca, Batı Şeria ve Gazze'de tam egemen bir Filistin devletini kabul edeceğiz. İşgalcilere karşı savaşanlar bağımsızlıklarını, haklarını kazanıp kendi devletlerine sahip olduğunda ne yaptı? Siyasi partilere dönüştüler ve milli ordular haline geldiler" ifadelerini kullandı.

Hayya'nın açıklamaları, Katar merkezli arabuluculuk çabalarının tıkandığı bir döneme ve Hamas lideri İsmail Haniye'nin cumartesi günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasına denk geldi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün