İsrail´in yanıtı merak konusu

Dünya
17 Nisan 2024 Çarşamba

Hafta sonu İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail’in tepkisi merak konusu…

İsrail savaş kabinesi, İran’a verilecek yanıtı görüşmek üzere toplandı. Pazartesi günü gerçekleşen toplantının ardından İsrail basınında yer alan haberlere göre savaş kabinesi İran saldırısına ‘açık ve etkili’ bir şekilde karşılık verme kararı aldı. Ancak Kanal 12 haberinde, İsrail’in vereceği karşılıkla bölgesel bir savaşa ya da İran’a karşı oluşturduğu bölgesel ittifakın parçalanmasına yol açmak istemediğini belirtti. Haberde ayrıca, İsrail yönetiminin eylemlerini ABD ile koordineli bir şekilde yürütme niyetinde olduğu belirtildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de, İran'ın hafta sonu düzenlediği saldırılara "cevap verileceğini" belirtti. Halevi, "İsrail topraklarına çok sayıda füze ile düzenlenen" bu saldırıların karşılıksız bırakılmayacağını, İsrail'in atılacak adımlar üzerine seçeneklere baktığını belirtti.

Savaş kabinesi üyesi olan, İsrail Muhalefet Lideri Benny Gantz da İran’a doğru zamanda yanıt verileceğini belirtti. Gantz, “İran’a bizim için doğru tarih ve zamanlamada karşılık vereceğiz” dedi.

İsrail’e ilk doğrudan saldırı

Cumartesi geceki saldırı, İran’ın İsrail topraklarına yönelik ilk doğrudan saldırısı olarak tarihe geçti.

İsrail’de sirenleri çaldı, halka sığınaklara girdi. Hava savunma sistemlerinin devreye girmesiyle bazı noktalarda patlamalar duyuldu.

Ülke genelindeki bazı noktalarda İran’ın yolladığı çok sayıda SİHA ve füzeler imha edilirken, birçoğu da İsrail topraklarına giremeden önce İsrail ve müttefiklerince vuruldu.

İsrail Savunma Kuvvetlerine göre, İran’ın 170 insansız hava aracı, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze fırlattığını belirtti. Bunların yüzde 99’u, İsrail’in hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Füzeler İsrail’in yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün tarafından vuruldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün