Filistin Yönetimi´ne BM yolu açılıyor mu?

Filistin´in BM Elçisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres´e, ülkesinin tam üyeliği konusunda yeni bir mektup gönderdi.

Dünya
4 Nisan 2024 Perşembe

Mansur mektupta, "Filistin’in BM'ye 23 Eylül 2011 tarihli üyelik başvurusunun Filistin liderliğinin talimatıyla Güvenlik Konseyince nisanda yeniden değerlendirilmesini talep ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Mansur son aylarda sürekli olarak, İsrail'in Gazze’deki operasyonları göz önüne alındığında, BM üyeliğinin Filistinliler için bir öncelik olduğunu gündeme getirmişti.

BM Genel Kurulu, 2012'de Filistin Yönetiminin ‘gözlemci kuruluş’ olan statüsünü ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsüne yükseltmişti.

Filistin Yönetiminin BM'ye tam üye olabilmesi için önce BM Güvenlik Konseyinin onayı gerekiyor, daha sonra ise BM Genel Kurulu'nda oylamaya gidiliyor.  Genel Kurul'da da üçte iki çoğunlukla onaylanması gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alabilmek için Filistinlilerin 15 üyeden 9’unun oyunu alması ve 5 daimi üyeden (İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, ABD) hiçbirinin veto etmemesi gerekiyor. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün