Gündem: Refah operasyonu

Dünya
27 Mart 2024 Çarşamba

İsrail Başbakanı Netanyahu birçok liderin tepkisiyle karşılaşmasına rağmen, Refah harekatının gerekli olduğunu bir kez daha yineledi. Netanyahu, Refah olmadan Hamas'ı yok etme hedefine ulaşamayacağını belirtti.

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'de yaptıkları görüşmenin ardından "Blinken'a ABD'nin desteğiyle yapacağımızı umduğumu ancak mecbur kalırsak bunu tek başımıza yapacağımızı söyledim. Ayrıca ona, tahliyenin gerekliliğini kabul ettiğimizi de söyledim. Refah'a gitmeden ve oradaki diğer taburları ortadan kaldırmadan Hamas'ı yenmemizin mümkün olmadığını da söyledim. Ben de kendisine bunu ABD'nin desteğiyle yapacağımızı umduğumu, ancak mecbur kalırsak bunu tek başımıza yapacağımızı söyledim" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Gazze'nin güneyine yapılacak bir harekâtının İsrail'i daha da yalnızlaştırabileceğini belirtti. Blinken, Refah kentine yönelik büyük bir kara saldırısının " Hamas'ı yenmek için ‘gereksiz’ olduğunu söyledi.

Ekim ayından bu yana Ortadoğu'ya altıncı ziyaretini gerçekleştiren Antony Blinken, Arap diplomatlarla ateşkes ve Gazze'nin çatışma sonrası geleceğini görüştükten sonra konuştu.

Blinken, Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acil, sürekli bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Blinken, İsrailli yetkililerle Refah'a kara harekâtına alternatif yöntemleri görüşmek üzere Washington'da bir araya geleceğini de ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda Refah’ı görüştü. Görüşmede Macron, Netanyahu’ya Refah kentindeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin savaş suçu teşkil edebileceği konusunda uyarıda bulunarak, buraya yönelik herhangi bir askeri operasyona karşı olduğunu yineledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün