İsrail baş hahamından toplu göç tehdidi

İsrail Sefarad Baş Hahamı Yitzhak Yosef, “Yeşiva ve haredi topluluğu dünyayı ayakta tutanlardır. Devletin varlığı, Tevrat üzerine çalışanlar sayesindedir. Tevrat olmadan, ordu da başarılı olamayacaktır,” dedi.

Dünya 1 yorum
13 Mart 2024 Çarşamba

İsrail Sefarad Baş Hahamının, Haredi Yahudilere getirilen İsrail Savunma Ordusu’nda hizmet etme mecburiyeti ile ilgili sözleri, ülkede olay yarattı.

Cumartesi akşamı konuşan Yosef, “Bizleri askerliğe zorlarsanız, topluca yurt dışına göç ederiz,” diyerek, İsrail’i temelinden sarsma tehlikesine sokacak bir söylemde bulundu.

İsrail’in başarması ve var olmaya devam etmesi için Tevrat çalışmalarının hayati önem taşıdığının üstüne basan Baş Haham, “Yeşiva ve haredi topluluğu dünyayı ayakta tutanlardır. Devletin varlığı, Tevrat üzerine çalışanlar sayesindedir. Tevrat olmadan, ordu da başarılı olamayacaktır,” dedi. 7 Ekim saldırılarından beri ordunun başarılarını hatırlatan Yosef, bunların sadece askeri güç ile değil, Tevrat çalışmalarının getirdiği ilahi destek ile olduğunu söyledi.

Yosef’in sözleri, uzun yıllardır İsrail gündemini karıştıran Ortodoks Yahudilerin askere alınmaları konusunun, son zamanlarda zorla askere alınmaların artmasıyla tartışmaların alevlenmesi üzerine geldi.

Sözleri ile laik halkın askeri başarılara bakışına meydan okuyan Yosef, “Kimse bana elde edilenlerin pilotlar, bombalar veya uçaklar sayesinde olduğunu söylemesin,” diyerek ilahi desteğin ulusal güvenliğe katkısının yeterince takdir edilmediğini de belirtti.

Baş Hahamın sert mesajı, eleştirilerle yetinmeyerek, toplu bir hareket tehdidi de içerdi. Yosef, “Biletlerimizi satın alırız, bizi askere gitmeye zorlayamazsınız. Devlet buna bağlı,” diyerek, dinen aldıkları kararları esnetmektense, cemaatinin ülkeyi toplu şekilde terk etmeyi göze aldığını belirtti.

Söz konusu açıklamalar, Ortodoks Yahudiler içindeki bu hislerin ifade edilerek gündeme geldiği ilk sefer olmadı. Yosef’in rahmetli babası, İsrail eski Baş Hahamı Ovadia Yosef, 2013 yılında benzer bir açıklamayla gündeme gelmişti. Ovadia Yosef, askerlik görevine zorlandıkları durumda İsrail topraklarını terk etmek durumunda kalabileceklerini belirtmişti.

Hahamın açıklamaları tepki topladı:

Dini Siyonist Partisi, X platformunda bir mesaj yayınlayarak, “Asker olarak görev almak bir mitzva’dır. İki bin yıl sürgünde yaşadıktan sonra, asla ülkemizi terk etmeyiz. İsrail toprakları için hayatını hiçe sayan bir halk, hiçbir koşulda pes etmez,” dedi.

Tzohar Hahamlar Birliği Başkanı Haham David Stav ise, Yosef’in sözlerine cevaben bir açıklama yaparak, “İsrail halkı halen acılı ve trajik bir zamandan geçerken, her gün toprağımızı savunan gencecik çocuklar kaybetmekteyken, tek odağımız kendimizi savunmak ve ordumuzu desteklemek olmalıdır. Orduya katılımı desteklemeyen her açıklama, ahlaki bir leke ve Tanrı adının utanç getirecek şekilde kullanılmasıdır. Ülkeyi savunmaktan kaçma amacıyla İsrail’i terk etme tehdidi, anlaşılmaz ve Yahudi yaşam tarzına tamamen aykırı bir durumdur. Bizler, İsrailli hahamların başı olma pozisyonundaki birinin, İsrail ordusuna katılımı yüreklendirmesini beklerken, o bu hizmetten kaçmayı, dahası kaçabilmek için ülkeyi terk etmeyi öne sürüyor,” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün