“Savaşın sonu demek değil”

Hafta sonu İsrail medyası Paris´teki görüşmelerde bir rehine ve ateşkes anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğini duyurdu.

Dünya
28 Şubat 2024 Çarşamba

İsrail'in istihbarat şefi David Barnea, cumartesi günü Fransa'nın başkenti Paris'te Mısır, Katar ve ABD'den arabulucularla bir araya geldi.

Görüşmelerde daha sonraki müzakerelerin temelini oluşturacak bir anlaşmanın ana hatları üzerinde mutabık kalındığı ve bu anlaşmanın cumartesi gecesi İsrail savaş kabinesine sunulduğu bildirildi.

İsrail medyası savaş kabinesinin Katar'a bir heyet göndermeyi kabul ettiğini ve heyetin bir hafta sürecek bir ateşkes ve İsrail'de tutulan yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma üzerinde müzakerelere devam edeceğini bildiriyor.

Ancak İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi hafta sonu televizyonda yayınlanan bir röportajda "Böyle bir anlaşma savaşın sona erdiği anlamına gelmez" dedi.

Görüşmeleri yakından takip eden üst düzey bir Filistinli yetkili daha önce BBC'ye yaptığı açıklamada Paris'te gerçek bir ilerleme kaydedilmediğini söylemiş ve müzakerecileri Hamas üzerindeki baskıyı arttırmak için yanlış bilgi sızdırmakla suçlamıştı.

Öte yandan Reuters'e konuşan Filistinli bir yetkili İsraillilerin Gazze'deki nihai plan konusunda belirsiz davrandığını söyledi. Yetkili, "İsrail herhangi bir anlaşmayı esir takasına dönüştürme girişimine odaklanırken, Hamas herhangi bir anlaşmanın İsrail işgalini sona erdirme ve askerleri Gazze Şeridi'nden çekme taahhüdüne dayanması gerektiğinde ısrar ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: BBC

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün