Dünyanın gündemi Gazze

İsrail – Hamas Savaşı, uluslararası kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Dünya
31 Ocak 2024 Çarşamba

Ateşkes çabalarından sonuç yok

ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğundaki ateşkes çabaları henüz bir sonuca varamadı. Belli süreleri kapsayan ateşkes senaryoları medyada yer aldı. Arabulucular bir anlaşma çerçevesi hakkında olumlu yorumlar yaparken, tarafların teklifleri reddettiği belirtildi.

Batı dünyası maddi desteği durdurdu

Birleşmiş Milletler’in Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın on iki çalışanının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına dahil olduğu iddiası dünya kamuoyunda tepkiyle karşılandı. BM söz konusu çalışanları görevden aldığını ve soruşturma başlattığını belirtirken, aralarında Finlandiya, Avustralya, İngiltere, ABD, Japonya’nın da bulunduğu sayısız ülke ajansa maddi desteğini durdurduğunu açıkladı.

‘Soykırım’ davasında ara karar

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika tarafından İsrail aleyhine açılan 'soykırım davasında' açıkladığı ara kararında, "İsrail'in Gazze'de soykırıma yol açabilecek eylemlerden kaçınmasını" hükmetti. Kararda, ayrıca Hamas’ın İsrailli tüm rehineleri koşulsuz serbest bırakılması gerektiği belirtildi. Ateşkes çağrısının yapılmamış olmaması ise İsrail’in meşru müdafaasında haklı olduğu yorumlarını beraberinde getirdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün