Kilise saldırısı yabancı basında

İstanbul´daki Sarıyer Santa Maria Kilisesi´nde bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı, İtalya basınında geniş analiz ve yorumlarla yer aldı. Daha önce Türkiye´de öldürülen Katolik rahipleri hatırlatan İtalya basını, Hristiyan cemaatin endişelerine dikkat çekti.

Dünya
31 Ocak 2024 Çarşamba

İtalya’nın en büyük gazetesi Corriere della Sera haberi baş sayfasından "İtalyan kilisesine saldırı. İstanbul’da terör ve bir ölü" başlığıyla verdi. IŞİD’in saldırıyı üstlendiğini vurgulayan gazete, iki kişinin gözaltına alındığını da yazdı.

Gazete, Katolik derneği Sant’Egidio’nun kurucusu Andrea Riccardi tarafından kaleme alınan bir yoruma da yer verdi. Riccardi’nin yazısı, "Katolik azınlık ve dini şiddet döneminin dönmesi korkusu" başlığıyla yayımlandı. Riccardi, Gazze’de yaşananların "düşmanlıkları körüklemiş olabileceğine" dikkat çekti ve Türk Hristiyanların, küresel nefret ortamında Amerikalı ve Avrupalılarla özdeşleştirildiğini yazdı:

“Bu ilk kez olmuyor. Savaşın damgasını vurduğu bir dünyada, absürt bir şekilde düşmanın ileri karakolu olarak görülenlere karşı nefret büyüyor, söz konusu az sayıda inanana sahip küçük bir kilise olsa bile. Hristiyanların huzuru yerinde değil. Türkiye'de, zaman zaman kimin girdiğini görmek için kilisenin kapısına endişeyle baktıklarını fark ettim. Dünyanın bazı yerlerinde pazar günü ayine gitmek riskli.”

Il Messaggero gazetesi de Katolik Kilisesi’nin İstanbul Apostolik Vekili Piskopos Massimiliano Palinuro ile bir söyleşi yaptı. Söyleşi, "Bunlar savaşın ve Avrupa'daki İslamofobinin zehirli meyveleridir" başlığıyla yayımlandı.

Palinuro, “Bir tarafta alevler içinde olan Ortadoğu var, bu bir detay değil. Öte yandan Avrupa'da son yıllarda İslamofobi arttı. Bu iki faktör birleştiğinde zarar verir. Batı'da Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlükle kendini gösteren her İslamofobik eylemin bölgemizde çok büyük yansımaları oluyor. Meydanlarda Kur'an yakılması, çirkin karikatürlerin yayınlanması veya inançlarına aykırı diğer olaylar gibi... Bazı İslamofobik ifadelerin, Müslüman çoğunluğun olduğu yerlerde yarattığı yankıyı Batı'da açıklamak zor” yorumunu yaptı.

Palinuro, böyle bir saldırıyı beklemediklerini ve bu olay sonrası tüm Hristiyan topluluklarında endişenin artmasının kaçınılmaz olduğunu da vurguladı. “Geçmişte Türkiye'nin Anadolu gibi başka bölgelerinde de korkunç olaylar yaşanmıştı” diyen Palinuro, "Ama açık, uluslararası, kozmopolit, misafirperver, çoğulcu bir şehir olan İstanbul’da böyle bir şey yaşanmamıştı" diye ekledi.

La Stampa gazetesi ise haberi "İstanbul'da İtalyan kilisesine saldırı: Bir ölü. İki saldırgan yakalandı" başlığıyla duyurdu. Haberde, "Saldırı kabusu altı yıl sonra Türkiye’ye geri döndü" denildi. Gazete, "Türkiye'de mart ayı sonunda yapılacak yerel seçimler dikkate alındığında güvenlik konusu yeniden merkezi hale gelebilir" diye yazdı.

Libero, "IŞİD İstanbul’da ayin sırasında öldürdü" başlığını kullandı ve alt başlıkta "Türkiye'de Hristiyanlar, özellikle de Katolikler bir kez daha saldırı altında" dedi.

Il Giornale de saldırının İtalya tarafında yarattığı kaygılara odaklanan bir haber yayımladı. İtalya hükümetinin, ‘Batı’nın ibadet mekanlarında hedef alınmasından’ endişe ettiğini yazdı.

Kaynak: Övgü Pınar / bbc.turkce

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün