´Penga ile Menga´nın maceralarına hazır mısınız?

Penga ile Menga, ülkemizden çok uzakta yaşayan, birbirlerinden gece ve gündüz kadar farklı iki penguen. Onları birleştirense, Yahudi kimlikleri ve geleneklerine olan bağlılıkları. Penga ile Menga karakterlerinin yaratıcıları Vivet Pitelon Sparkes ve oğlu Jim Sparkes. Çocuklar için tasarlanmış ´Bayramlar´ serisindeki çizimler ikisine ait. Hikâyeleri Vivet yazdı ve İngilizceye çevirdi.

Toplum
31 Ocak 2024 Çarşamba

Gila Erbeş

Gözlem Yayıncılık bugüne kadar pek çok kitap yayınladı. Tüm bu kitapların basım öncesinde gerek okuma gerekse tasarım sürecinde titizlikle çalışır, güzel bir eser oluşturmak için gayret ederiz. Bazıları biraz zorlu olsa da kitabın baskıdan çıkmış halini elimize aldığımızda tüm zorlukları unuturuz. İşte ‘Penga ile Menga’ serisinde de aynen böyle oldu…

UÖMO’da STEAM Koordinatörlüğü görevini üstlenerek anaokulu ve ilkokul için müfredat hazırlamış ve Jewish Studies Departmanı’nda eğitmenlik yapan Vivet Pitelon Sparkes yaklaşık üç ay evvel, okul ile koordineli hazırlanmış, müthiş güzel bir proje ile geldi. Bu bir çocuk kitapları serisi idi. Kahramanlarımız Penga ile Menga, UÖMO Anaokulu ve İlkokul çocuklarımıza Yahudi bayramlarını-değerlerini eğlenerek, daha da önemlisi soru sormalarını sağlayarak öğretecekti. İlerledikçe ve ortaya çıkan güzellikleri gördükçe, bu rengârenk kitapların toplumumuzdaki tüm çocuklara ulaşması gerektiğine karar verdik. Sevgili Vivet sonrasında, Türkçe kitapları İngilizceye çevirdi. Başta onar kitaptan oluşan bu (iki) seriye, bir bağışçımız sayesinde boyama kitabı da ekledik. Böylelikle -hem Türkçe hem İngilizce ayrı ayrı- her biri 11 kitaptan oluşan, keyifli, bir o kadar da eğitici bu projeyi hayata geçirmiş olduk.

Bu bir ekip işi. Kahramanlarımızı yaratanlar, sevgili Vivet ve çok yetenekli oğlu Jim Sparkes. Metinler ve İngilizce çeviri, bu konuda eğitim almış olan Vivet’e ait. Çocuk kitaplarını yapmak basit gibi görünse de yazacağınız her bir kelime, görselde yer alan çizimler çok önemli. Çocuklara bilgiyi anlayacakları seviyede vermeli, aynı zamanda onlarda merak da uyandırmalısınız. Bu açıdan bakıldığında ne kadar çok ayrıntıya dikkat edilmesi gerektiği belli oluyor. ‘Penga ile Menga’da yer alan metinler, yaratılan çizimler gerek okul öğretmenleri gerekse Rabiler tarafından kontrol edildi. Baskı için gerekli tüm işlemler yapıldıktan sonra, nihayet bu 11 kitaptan oluşan iki set matbaaya yollandı. Geçtiğimiz günlerde kitapları basılmış halleriyle elimize aldığımızda hissettiğimiz mutluluğu inanın tarif etmek zor.

Ülkemizde, çocuklar için Yahudilikle ilgili hazırlanmış kaynak yok denecek kadar az. Hele, bayramları işleyen resimli çocuk kitabı hiç yok. Amaç, sadece çocuklarımızı eğlendirerek bilgilendirmek değil, bu konuları çocuklara nasıl anlatacağını bilmeyen yetişkinlere de yardımcı olmak. İngilizce eğitim alan minik öğrencilerimiz de bu kitaplar sayesinde öğrendiklerini pekiştirebilecek.

Bizleri bu kadar heyecanlandıran bu serinin devamının da geleceğini duyururken, bu keyifli çalışmanın bir parçası olmaktan onur duyduğumu bildirir, katkısı olan herkese şükranlarımı iletirim.

Türkçe isimlerini paylaştığım bu kitapların, çocuklarımızın, gelenek ve ritüellere ilişkin bilgileri özümsemelerine katkıda bulunacağından eminim. Sevgili anneler-babalar, hatta büyükanneler-büyükbabalar, evlatlarınızın kütüphanelerinde çok önemli bir yer tutacak olan bu kitapları onlara armağan ediniz.

Serideki kitaplar: Penga ile Menga, Roş Aşana Bayramı, Sukot Bayramı, Hanuka Mucizesi, Tu Bişvat, Purim Bayramı, Pesah ve Şavuot, Tu Be Av, Şabat, Yahudi Değerleri, Boyama Kitabı.

Penga ile Menga serisi için ne dediler

“Penga ile Menga kutupta yaşayan iki penguen olsalar bile, dünyanın değişik yerlerinde ortak bir tarihe, ortak gelenek ve değerlere sahip olan Yahudilerden farkı bulunmuyor. Roş Aşana Bayramı’nı kutlamak üzere hazırlıklarını yapıyorlar. Vivet Sparkes’ın yalın anlatımıyla küçük dostlarımıza bayram heyecanını en güzel şekilde hissettiriyorlar.”

Metin Bonfil - UÖMO Vakıf Başkanı

“Vivet Sparkes’ın gerek STEAM çalışmalarını gerekirse yazdığı kitapları uzun yıllardır takip ediyorum. Son kitapları, Penga ile Menga çocuk dilinde yazılmış, kültürel ve geleneksel öğelerin yer aldığı öğretici, eğitici bir seri. Ailelerin, çocukları ile keyifle okuyabileceği ve etkinliklerle paylaşım yapabileceği bu seriyi tavsiye ederim.”

Röne Kaspi - UÖMO Eğitim Koordinatörü

“Bu kitap serisi bayramlarımızın sembollerini, Türk Yahudi geleneklerini, yemeklerini keşfetmek için kıymetli bir kaynak. Çocuklarımıza bayramların anlamlarını öğreten, değerlerimizi aktaran, bayram neşesini ve coşkusunu aileleri ile birlikte yaşamaya teşvik eden harika bir örnek.”

Sami Levi - UÖMO Yahudi Kültürü Eğitim Koordinatörü

“Çocuklarımıza okuduklarımız ve aktardıklarımız önemlidir, o bilgiler hafızada yer edilir. Yahudilik zihninde kalandır. Kendi çocuklarımı büyütürken Yahudi değerlerini öğretmek için yabancı kaynaklardan yardım alırdım. Ne mutlu ki, kendi çocuklarım için uyguladığım bu prensibin Türkçe serisi, çocuklarımız için başladı. Türk Yahudi Toplumumuza değer katacak bu kitapları en içten dileklerimle tavsiye ediyorum.”

Rav Naftali Haleva - Türkiye Hahambaşılık Bet-Din Üyesi

“Gelecek nesli oluşturan çocuklarımız gerektiği gibi yetiştirildiklerinde hepimiz geleceğe daha güvenle bakabiliriz. Mişle, çocuklarımızı gidecekleri yola göre yetiştirmekten dem vurur. Böylece her zaman o yolu izleyeceklerini öğretir. Türk Yahudi Toplumu çocukları için hazırlanan bu kaynak, küçük yaşlardan beri verilmesi gereken eğitime bir vesile olacak, onlara sevindirerek öğrenmenin kapılarını açacaktır. Bu anlamlı çalışmayı gerçekleştirenleri kutluyor, daha nice eserler vermelerini temenni ediyorum.”

Rav İsak Alaluf - Türkiye Hahambaşılık Bet-Din Üyesi

“Penga ile Menga yalnızca bir öykü kitabı değil, eleştirel akla sahip olmanın öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığı günümüzde, çocuklarına sorgulamayı, sorulara çözüm üretmeyi ve işbirlikçi düşünmeyi öğretmek isteyen ebeveynler için önemli bir kaynak niteliği de taşıyor.”

Zeynep Adıgüzel - UÖMO Türkçe Öğretmeni

“Penga ile Menga dostluğu, iş birliğini, birlikte öğrenmeyi vurgulayan, çocuklara eğlenerek hayal dünyalarını genişletme imkânı sunan özel bir seri. Penga ile Menga dünyasına adım attığımızda, hayal gücümüzün sınırlarını zorluyor, her kitapta ayrı bir maceraya atılıyorsunuz.”

Betül Burla - UÖMO Anaokulu Müdürü

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün