İsrail, kaygı ve testosteron bağlantısını ortaya çıkardı

İsrail´de Ben-Gurion Üniversitesi´ndeki bilim insanları tarafından yakın zamanda yapılan hakemli bir çalışma, kaygı ve testosteronu birbirine bağlayan moleküler mekanizmayı ortaya çıkardı.

Dünya
30 Ocak 2024 Salı

Erkeklerde, özellikle anksiyete ve düşük testosteron seviyeleri arasında bir süredir bir bağlantı olduğuna dair klinik kanıtlar vardı. Ancak bu yeni araştırmaya kadar bağlantı netleştirilememişti. İsrailli bilim insanları bağlantının beyindeki bir reseptör olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışma aralık ayında Ben-Gurion Üniversitesi Moleküler Bilişsel Laboratuvarı Başkanı Prof. Shira Knafo liderliğinde yüzlerce laboratuvar faresinin gözlemlenmesiyle başladı.

Knafo, ‘‘Hepsi aynı anneden olan farelerin neden farklı davrandıklarını anlamaya çalışıyordum. Bazıları çok yüksek bir kaygı düzeyindeyken bazıları ise çok düşük bir düzeydeydi. Farelerin yaklaşık yüzde 10'u normların dışında davrandı ve nedenini bilmek istedim" ifadelerini kullandı.

Knafo ve ekibi, farklı davranan erkek sıçanlar aldı ve kaygı düzeylerini ölçmek için labirent testi uyguladı.

Ekip, ‘‘Verilere baktık ve kaygılı farelerde farklı birkaç gen bulduk. Bunlardan biri Tacr3'tü. Bu gene aşina değiliz ve kaygılı farelerde çok az bulundu’’ dedi.

Knafo, Tacr3 geniyle ilgili araştırmalarının ardından farelere uyguladığı testlerde testosteron seviyesi yüksek olan farelerin daha az kaygılı olduğunu ortaya çıkardı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün