Arap ülkeleri Filistin Yönetiminin yapması gereken reformlar için bir arada

Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Filistin Yönetimi´nden üst düzey yetkilileri Riyad´da bir araya geldi. Yetkililer, İsrail-Hamas savaşından sonra Filistin Yönetiminin Gazze´yi yönetmeye geri dönebilmesi için reformlar yaparak kendini düzeltmesi gerektiğini görüştü.

Dünya
30 Ocak 2024 Salı

Görüşme sırasında Filistin Yönetimi İstihbarat Şefi Faraj'a Filistin Yönetiminin önemli reformlar yapması gerektiği belirtildi. Katılımcılar, yeni bir hükümet kurularak Başkan Mahmud Abbas’ın yetkisini gerekli reformları yapacak bir başkana devretmesi istendi.

Arap güvenlik yetkilileri reformlar olmadan Filistin Yönetiminin savaş sonrası Gazze'yi yönetemeyeceğini açıkladı.

Riyad’daki toplantıda, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışmasına rağmen Filistin davasından vazgeçmeyen Suudi Arabistan’ın durumu da görüşüldü.

Görüşmeye Suudi Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban ev sahipliği yaptı. Filistin Yönetimi İstihbarat Şefi Majed Faraj'ın yanı sıra Mısır'dan meslektaşları Abbas Kamel ve Ürdün'den Ahmed Hüsni katıldı. Axios, iki isimsiz kaynağa atıfta bulunarak, ABD ve İsrailli yetkililere daha sonra zirve hakkında bilgi verildiğini bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Filistin Yönetiminin savaş sonrası Gazze’yi yönetmeye devam etmesini reddediyor. Netanyahu ayrıca, kurduğu koalisyonun dağılarak hükümetin çökmesine yol açabileceği için konuyla ilgili kabine görüşmeleri yapmaktan kaçınıyor.

İsrail’de bakanların yaklaşık üçte biri pazar günü Gazze'de yerleşim yerlerinin kurulması ve orada yaşayan Filistinlilerin yerinden edilmesi çağrısında bulunan bir konferansa katıldı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise, savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair plan yapılmamasının 4 aydır devam eden çatışmalardan sonra elde edilen askeri başarıları boşa harcama riski taşıdığı konusunda Netanyahu’yu uyardı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün