Güney Afrika bankaları Hamas´ı finanse etmek için platform sağlıyor

Jerusalem Post personeli ve çeşitli kaynaklar tarafından yürütülen araştırmalar, İsrail tarafından yasaklanan uluslararası bir grup olan Kudüs Vakfı aracılığıyla Hamas faaliyetlerini finanse eden birkaç Güney Afrikalı kuruluş ortaya çıkardı.

Dünya
25 Ocak 2024 Perşembe

Kudüs Uluslararası Vakfı (diğer adıyla Kudüs Uluslararası Enstitüsü veya QII), 2001 yılında Hamas üyeleri tarafından fon sağlamak amacıyla Beyrut'ta kuruldu. ABD Hazine Bakanlığı'na göre, Hamas liderliği vakfın tüm işlerini yönetim kurulunda ve diğer idari komitelerde görev yapan Hamas üyeleri aracılığıyla yürütürken, tüm belgeler, planlar, bütçeler ve projeler Hamas yetkilileri tarafından hazırlanmakta.

Vakıf, Müslüman Kardeşler'e bağlı geniş örgütler ağının bir parçası ve yakın zamana kadar, son yıllarda Sünni dünyasının en önde gelen İslam alimi şeyh Yusuf El-Karadavi tarafından yönetildi.

Bugün vakfın başkanlığını, ülkedeki Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi kolu olan Yemen'deki El-Islah partisi'nin önde gelen isimlerinden Yemenli iş insanı Şeyh Hamid bin Abdullah El-Ahmar yürütüyor.

Vakıf, 2012 yılında ABD Hazine Bakanlığı tarafından “Hamas tarafından kontrol edilmeleri ve Hamas adına hareket etmeleri” nedeniyle, vakfın ABD yetkisi altındaki tüm varlıkları dondurulmuş ve tüm ABD vatandaşlarının bunlarla işlem yapması yasaklanmıştı. İsrail de benzer nedenlerle vakfı 2009 gibi erken bir tarihte yasaklamıştı.

ABD ve İsrail tarafından yaptırıma tabi tutulan vakfın, farklı ülkelerde yaklaşık 13 şubesi bulunuyor ve faaliyetlerini sürdürüyor. Güney Afrika'da, yeni web sitesinde “merkezi Lübnan'da bulunan Kudüs Vakfı'nın bir şubesi” olduklarını açıkça kabul eden “Kudüs Vakfı SA" adlı kayıtlı bir kuruluş da var.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün