2023´e veda ederken Barınyurt - Or Yom Huzurevi ziyareti

Yeni yıla girmeden kısa süre önce, birkaç yıl sıkça ziyaret ettiğim Or Yom´a doğru yola koyuldum. Beni kapıda karşılayan Başkan Ömür Hatem ile kahvemizin yanında anneannelerimizden miras kalan çok sevdiğim rakılı biskoçikoslarla mekânı ve geride bıraktığımız 2023 yılını konuştuk.

Elda SASUN Toplum
4 Ocak 2024 Perşembe

Neve Şalom Musevi Sinagogu Vakfına bağlı olan Huzurevi; fakir hastalara yardım, hastane, ilaç giderleri ve Kimsesizleri Barındırma Derneği bünyesinde şekillenmekte. Barınyurt fakirlere, düşkünlere, evsizlere, hastalara, ihtiyaç sahiplerine destek ve yardım için çalışmalarını günümüze kadar sürdürmekte. 1993 yılında 30 kadar kişiyi barındırabilen bu sarı boyalı, tarihi bina 2014 yılında Hasköy Bakımevi ile birleşerek Or Yom adını aldı. Binada şu an bakıma muhtaç 63 pansiyoner barınıyor. Mayıs 2023’te huzurevine ait olan Torel Binasından ayrılarak küçülmeye gidildi. Torel Binasının kiraya verilmesi planlanmıştı fakat henüz bu plan sonuçlanamadı.

Başkan Ömür Hatem ve Eş Başkan Cansel Malki ile sohbet ederken ziyaretlerin dahi yasak olduğu COVID dönemi yaşadıklarını, durumun düzelmeye başlamasıyla birlikte pansiyonerleri dışarı çıkarmaya başladıklarını, gidilecek mekan önce Or Yom ekibi tarafından temizlenip dezenfekte edildikten sonra yaşlıları götürdüklerini paylaştılar. Halen kuruma gelen sanatçılar, gönüllüler mekâna renk kattıklarını fakat maalesef en çok gönüllü yönetici ve bağış severlerin azalmasının eksikliğini hissettiklerini; son olarak da yeni gelen bir karara göre Balat Or Hayim Hastanesinden alınan desteğin yeni yıl itibarıyla kaldırılacağını üzüntüyle karşıladıklarını anlattılar.

Daha sonra, bir arabanın çarpması sonunda bacağında ve elinde kırıklar oluşan, en eski pansiyonerlerden biri ve çok eskilere dayanan bir dostum saydığım Raşel Kalderon’u ziyarete, alt kata indik. 23 yıla yakın bir zamandır bu çatı altında yaşayan Sevgili Raşel Kalderon artık başarılı bir kitap yazarı oldu. Sohbetimiz esnasında, geçmişi yâd ederken, Raşel binanın bir zamanlar harabe halinde olduğunu, ondan önce de savaşlarda Balkanlardan gelen yetim ve evsizlerin barındığı yer olduğu için buraya, barınılan yer yani ‘Barınyurt’ adının verildiğini anlattı. Giriş katında rastladığım diğer pansiyonerler arasında yine uzun yıllardır burada yaşayan Yusuf Boton ve Miryam Bülbül ile fotoğraflar çekip yeni yıl dileklerimizi paylaştık. Binadan çıkarken arkamda her zaman ziyaretlerimizi bekleyen pansiyonerlerle kucaklaşıp yakında tekrar görüşme dilekleriyle yanlarından ayrıldım. Onları her ziyarete gittiğimde bakımlı ve pırıl pırıl odalarına, emeği geçen herkese minnet duyuyorum. Her biri içimizden biri, dünümüzden bir parça. Bu değerli kuruma daha uzun yıllar ve herkese sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün