İsrail´de Makuliyet Yasasının iptaline Yüksek Mahkeme´den ret

İsrail Yüksek Mahkemesi, 1 Ocak Pazartesi akşamı, temmuz ayında mecliste onaylanan Makuliyet Yasası´nın kaldırılmasını iptal etti.

Elda SASUN Dünya
4 Ocak 2024 Perşembe

İsrail’de Yüksek Mahkeme yargıçları sekize karşı yedi çoğunlukla Yargı Temel Kanunu'nda yapılan değişikliğin geçersizliğine karar verdi. Knesset’in 64 milletvekilinin çoğunluğuyla yargı reformunun onaylanmasından altı ay sonra, Yüksek Mahkeme'nin temel mevzuata müdahalesi ilk kez gerçekleşti. 15 yargıçtan 12'si bu kararı şu şekilde onayladı;

Taslağın sızdırılması fırtınasının ardından “Yüksek Mahkemenin Temel Yasa’yı iptal etme yetkisi vardır” diyerek, Temel Yasa’da yapılan ve Temel Yasa’yı ortadan kaldıran değişikliğin geçersiz kılındığını duyurdu.

Yüksek Mahkeme, hükümetin çıkardığı bir temel yasaya, yasama sürecine yönelik eleştirilerin ve etrafındaki büyük tartışmaların gölgesinde ilk kez müdahale ediyor. Müdahalenin İsrail demokrasini korumaya yönelik önemli bir karar olduğu açıklandı.

Makuliyet Yasası

İsrail’de aylardır gündemi meşgul eden yargı reformu kapsamındaki ilk yasa olan Makuliyet Yasasının iptali, temmuzda Knesset’te kabul edilmişti.

Yasa ülkede geniş çaplı bir bölünmeye yol açmış, yüz binlerce protestocu reformun iptal edilmesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifası talebiyle sokaklara dökülmüştü. Haftalık protestolar İsrail tarihindeki en büyük sokak gösterileri oldu.

O dönem, aralarında hava kuvvetleri pilotlarının da bulunduğu yüzlerce yedek asker, askere gitmeyi reddetme tehdidinde bulunmuş, bu da İsrail'in askeri kapasitesine zarar verebileceği uyarılarına yol açmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün