Avrupa´da Hamas bağlantılı yedi kişi tutuklandı

Dünya
20 Aralık 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta polis üç Avrupa ülkesinde, Yahudilere ve Yahudi yerleşim yerlerine yönelik terör saldırıları planladıkları iddia edilen yedi kişiyi tutukladı. Alman yetkilileri tutuklananlardan bazılarının, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Berlin'de silah depoları inşa etmeye başlayan eski Hamas üyeleri olduğunu belirtti.

Şüphelilerden üçü Almanya'da, biri ise Hollanda’da tutuklandı. Danimarka polisi de üç kişiyi tutuklarken, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, tehdidin ‘oldukça ciddi’ olduğunu ifade etti.

Alman yetkililer şüphelileri ‘yurtdışında Hamas operasyonlarına katılmış, uzun süredir Hamas üyeleri’ olarak tanımladı. Hamas, Avrupa Birliği çapında yasaklı bir terör grubu olarak kabul ediliyor.

Almanya tarafından tutuklanan şahıslar ekim ayından itibaren Berlin'de silah deposu inşa etmekle suçlanıyordu. Guardian, şüphelilerin geçen ay Lübnan'da İsrail bombardımanında öldürülen Hamas'ın askeri kanadının eski ikinci komutanı Halil Hamed el-Kharraz ile bağları olduğunu bildirdi.

Brüksel'de gerçekleşen AB toplantısında Frederiksen, "Birinin dünyanın başka bir yerindeki bir çatışmayı Danimarka toplumuna taşıması elbette kesinlikle kabul edilemez" dedi. Danimarka polisi Yahudi yerleşim yerlerindeki güvenliği arttıracaklarını açıkladı.

7 Ekim'den kısa süre sonra bir Hamas yetkilisi ‘her yerdeki şehirlerde’ eylem çağrısında bulunarak küresel paniğe yol açmıştı. Ancak dünyanın dört bir yanındaki ülkeler 7 Ekim'den bu yana Yahudi kurumlarına yönelik tehditlerle uğraşırken bile, çoğu tutuklama tek başına gerçekleştirilen terör vakaları olarak tanımlandı. Avusturyalı bir gencin geçen hafta Viyana'daki bir sinagoga saldırmayı planlarken tutuklanması örneğinde olduğu gibi.

Gözlemciler, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Yahudi karşıtı olayların Almanya'da yüzde 300'den, Hollanda'da ise yüzde 800'den fazla arttığını bildirdi.

İsrail'in istihbarat teşkilatları Mossad ve Şin Bet, Danimarka polisini çalışmalarından dolayı övdü. Açıklamada, Almanya ve Hollanda'daki tutuklamalara yol açan soruşturmanın Danimarka kaynaklı olabileceğini öne sürülürken; Danimarka polisinin yedi şüpheliyi yakaladığı belirtildi.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün