ABD´den Husilerin Kızıldeniz´deki saldırılarına karşı 10 ülkeli koalisyon

ABD, Husilerin Kızıldeniz´den geçen gemilere yönelik füze ve insansız hava saldırılarını bastırmak için 10 ülkeden oluşan bir koalisyon kurduğunu açıkladı.

Dünya
19 Aralık 2023 Salı

İran destekli Husi isyancılar, Kızıldeniz'deki tankerlere, kargo ve ticari gemilere yönelik saldırıları artırarak küresel ticaretin yüzde 12'sini oluşturan geçiş yolunu tehlikeye atıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin pazartesi günü yaptığı açıklamada, ‘‘Yeni çok uluslu güvenlik girişimi olan Refah Muhafızı Operasyonu'nun kurulduğunu duyuruyorum. Koalisyon ülkeleri, bu devlet dışı aktörün ortaya koyduğu zorlukla mücadele etmek için bir araya geliyor" dedi.

Austin, Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, Fransa, italya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya'nın ABD'ye katılacağını duyurdu. Bazı ülkeler ortak devriyeler gerçekleştirecek, bazıları ise Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde istihbarat desteği sağlayacak.

ABD Merkez Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, Husilerin 18 Aralık Pazartesi günü Kızıldeniz'in güneyinde iki ticari nakliye gemisine daha saldırdığı belirtildi. Bölgedeki ABD güçlerine göre Norveç'e ait kimyasal/petrol tankeri Swan Atlantic bir drone ve gemisavar balistik füze saldırısına uğradı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün