Futbolda utanç gecesi

Spor
13 Aralık 2023 Çarşamba

Trendyol Süper Lig’in 15.haftasında Ankaragücü-Çaykur Rizespor arasındaki mücadele tatsız hadiselerle noktalandı. 1-1’lik skorla sonuçlanan maçın ardından Hakem Halil Umut Meler, başkent ekibi Başkanı Faruk Koca'nın yumruklu saldırısına uğradı.

Olayın ardından ambulans eşliğinde stadyumdan ayrılan FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler, hastanede tedavi görüyor. Acıbadem Hastanesi Başhekimi yaptığı açıklama ile Halil Umut Meler'in elmacık kemiğinde küçük bir kırık olduğunu açıkladı. Başarılı hakemin kendisini hastanede ziyaret edenlere hakemli kariyerini noktalayacağını söylediği iddia edildi. TRT Spor'un haberine göre Halil Umut Meler, 10 günlük bebeğini görmek için gerekirse ambulansla İzmir'e nakil edilmek istediğini hastane yetkililerine iletti.

"Faruk Koca'nın hayati tehlikesi bulunuyor"

Olayın ardından fenalaşan Başkan Koca, Ankara Çankaya’da bir özel hastaneye getirildi. Faruk Koca’nın sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erdoğan İlkay, “Daha önce stent taktığımız hastamızın bugün acilimize 190’a 120 kan basıncı ve göğsünde baskı hissiyle geldi. Bildiğiniz kadarıyla kötü bir olay sonucunda ortaya çıkan bir olay. EKG değişikliğinin olması üzerine şu an da müşahede altına alındı” ifadeleri ile Ankaragücü Başkanı’nın durumunu özetledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olayın ardından Faruk Koca'nın tedavi sürecini atlatıp taburcu olduktan sonra gözaltına alınacağını duyurdu.

TFF açıkladı! Ligler ertelendi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, başkent ekibinin Başkanı Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e yumruk atmasının ardından aldıkları tarihi bir kararı açıkladı. Meler'e yapılan saldırıyı kınayan Federasyon Başkanı "Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası kendini bilmez caniler tarafından FIFA kokartlı hakemimiz Halil Umut Meler saldırıya uğramıştır. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Halil Umut Meler'e acil şifalar diliyoruz" dedi.

Bu saldırının bütün Türk futboluna yapıldığını belirten Büyükekşi "Bugün bu alçak saldırı sadece Halil Umut Meler'e değil Türk futbolunun bütün paydaşlarına yapılmıştır. Bugüne kadar hakemleri hedef gösteren ve hakemleri kamu oyununa önüne atan herkes bu saldırının müsebbibidir" dedi.

Olayın faillerinin en ağır şekilde cezalandırılacağını söyleyen Büyükekşi "İnsanlık dışı olayın sorumluları hakkında devletimizle eşgüdümlü olarak uygulama yapılacaktır. Sorumlu kulüp ve kulüp yöneticiler en ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi.

Liglerin süresiz olarak ertelendiğini duyuran Federasyon Başkanı "TFF olarak tüm liglerde maçları süresiz olarak erteledik. Bu yapılan saldırı Türk futbolu adına şansız bir utanç gecesidir. Türk futbolunun bunları hak etmediğini düşünüyoruz artık yeter diyoruz yeter!" dedi. Bu olayın Türk futbolunun değerine verdiği zarara tepki gösteren Büyükekşi "Artık yeter! Yeter diyoruz! Her gün hakem suçlamak! Hakemler de insan! Bu kadar tekmeler, yumruklar atacak şekilde... Kimseye böyle vurulmaz. Türk futbolunun değerini daha fazla düşürmeyin! Dünyaya Türk futbolunu rezil etmeyelim! Yeter artık!" dedi.

Ciddi cezalar yolda!

Halil Umut Meler’e yumruk atan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın alabileceği cezalar da belli oldu. Yaptığı eylemin karşılığı 3 yıllık hak mahrumiyeti cezası olan Faruk Koca, statü gereği 2 yılı aşan cezalar ömür boyu cezaya döndüğü için bir daha kulüp yöneticiliği yapamayacak.

Hakemler devlet memuru statüsünde olduğu için Koca, ayrıca adli makamlarca yargılanacak. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun gereğince Faruk Koca, 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Ankaragücü’nün de bir dizi ceza alması bekleniyor. Başkent ekibi, para cezasının yanı sıra saha kapatma ve seyircisiz mücadele cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Statü gereği Ankaragücü 2 milyon TL para cezasıyla karşı karşıya kalabileceği gibi 5 maç saha kapatma ile 5 maç seyircisiz oynama durumuyla da yüzleşecek.

Ankaragücü açıklama yaptı

Başkent temsilcisi, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; ''MKE Ankaragücü Spor Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadyumu’nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz'' denildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün