Dünya liderleri İsrail-Hamas çatışması gölgesinde Hanuka´yı kutladı

Dünya liderleri perşembe günü Hanuka Bayramının ilk gecesinde Yahudi cemaatlerine selamlarını ileterek ve İsrail-Hamas savaşı ve dünya çapında yükselen antisemitizm konusundaki acılarını dile getirerek menora yaktılar.

Dünya
8 Aralık 2023 Cuma

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin'in merkezindeki Brandenburg Kapısı'ndaki menorayı yaktı. Scholz, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Scholz, ‘‘Menoranın ışığı umut ve iyimserlik anlamına gelir. Özellikle Hamas'ın İsrail'e yönelik terör saldırısından sonraki bu günlerde ikisine de ihtiyacımız var. Umarım bu ışık, Hanuka’da sekiz gününün çok ötesinde bu meydanda parlar. Birçok vatandaşın Yahudi cemaatini desteklediği, Yahudi komşularımız, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla şefkat ve dayanışma içinde olduğu için mutluyum" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden X’te, Beyaz Saray'da yanan bir menoranın fotoğrafını yayınladı.

Biden, "Hanuka'nın hikayesi bize, nerede bulunursa bulunsun, küçük bir ışığın bile karanlığı yok edebileceğini ve ileriye giden bir yolu aydınlatabileceğini öğretiyor. Ailemizle sizlere mutlu bir Hanuka diliyoruz!" ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medyada yayınladığı bir videoda, 7 Ekim saldırısından bu yana Yahudi halkı için son iki ay inanılmaz derecede zordu ve antisemitizmdeki yükselişte giderek arttı. Hanuka'nın hikayesi, ışığın karanlıktan daha parlak olduğunu ve doğrunun her zaman yanlışa üstün geldiğini hatırlatır’’ dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky ise paylaştığı videoda bir grup hahamla Hanuka mumlarını yaktı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün