ABD´de üniversite rektörleri antisemitizm soruşturma komisyonuna ifade verdi

ABD Kongresi´ndeki üniversitelerde antisemitizm soruşturma komisyonunda Harvard, Pensilvanya Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) rektörleri ifade verdi.

Dünya
7 Aralık 2023 Perşembe

ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda antisemitizme ilişkin soruları yanıtlayan Harvard Rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Rektörü Elizabeth Magill ve MIT Rektörü Sally Kornbluth Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin sorularıyla karşılaştı.

Rektörlere, ‘intifada’ (Filistinli sivillerin ayaklanması) ve ‘nehirden denize’ (Şeria Nehri ve Akdeniz arasındaki bölgenin tamamının Filistin Yönetiminin kontrolünde olması gerektiğini düşünenlerin attığı slogan) sloganlarının Yahudiler için soykırım çağrısı olduğu, bu çağrıları üniversitede yeri olup olmadığına soruldu.

Harvard Rektörü Gay, “Bu sloganlar Harvard’ın değerleriyle zıt olabilir ancak görüşler uygunsuz, saldırgan ve nefret dolu olsa bile ifade özgürlüğüne bağlılığı koruyoruz” yanıtını verdi. Cevap Cumhuriyetçiler ve Amerikalı Yahudi toplumunun önde gelen isimlerini kızdırdı.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik, Gay’e, Yahudiler için soykırım çağrısıyla eşit olduğunu söylediği sloganları kullanan öğrencilere disiplin işlemi yapılıp yapılmayacağını sordu.

Gay, söz konusu ifadelerin şiddeti teşvik eden ya da güvenliği tehdit eden bir davranışa dönüşmesi halinde harekete geçileceğini, bireyleri sorumlu tutabilecekleri güçlü bir disiplin süreçlerini olduğunu da ekledi. 

Stefanik’in Yahudi soykırımı çağrısının üniversite kurallarını ihlal edip etmediğine dair sorusuna Pensilvanya Rektörü Magill de “Söylem davranışa dönüşürse taciz olabilir, evet” karşılığını verdi.

Stefanik, MIT Rektörü Kornbluth’a da aynı soruyu sordu.

Kornbluth de bunun bireyleri hedef alması durumunda öyle sayılabileceğini, kampüste Yahudilerin soykırımına dair ifadeler duymadığını söyledi.

Stefanik’in bunların üniversitenin kurallarını ihlal edip etmemesine ilişkin sorusu üzerine Kornbluth da “bunun çok ve şiddetli olması durumunda taciz olarak soruşturulabileceğini” söyleyerek cevap verdi. 

Rektörlerin cevapları Amerika’da Yahudi çevreleri kızdırdı. 

Pfizer CEO’su Albert Bourla, X’te yaptığı bir paylaşımda, ‘‘Bu ifadeleri duymaktan utanç duydum. ABD akademi tarihinin en aşağılık anlarından biriydi’’ dedi.

Philadelphia’da protestocuların hedefi olan bir falafel dükkanının önünde konuşan Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Penn Başkanı Liz Magill’in açıklamalarını “kabul edilemez” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün