Londra´da antisemitizme karşı kalabalık yürüyüş

Dünya
29 Kasım 2023 Çarşamba

On binlerce insan Londra’nın merkezinde antisemitizm karşıtı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Organizatörler İsrail-Hamas savaşının başlamasından beri ilk kez gerçekleşen yürüyüşte, geçmiş dönem İngiliz başbakanı Boris Johnson’un da bulunduğu 100 bin kişinin olduğunu belirtti.

Destek, özellikle başkent Londra’nın Yahudi cemaatine karşı nefret suçlarında artış olduğu sırada geldi.

Organizasyonu yapanların yürüyüşü sabote edebileceğini düşündükleri için yürüyüşe katılmamasını istediği İngiliz Savunma Ligi’nin kurucularından Tommy Robinson polis tarafından tutuklandı.

Polis toplamda iki kişinin tutuklandığını açıkladı. Yürüyüşün başında tutuklanan 40 yaşındaki Robinson’un yanı sıra polis kalabalığın Whitehall’dan ayrılması sırasında antisemit söylemlerde bulunan bir adamı da tutukladı. Yoğun bir kalabalık Kraliyet Adalet Sarayının önünden Whitehall’deki Parlamento Meydanına, toplantının olduğu yere yürüdü. Katılımcılar ellerinde ‘İngiliz Yahudileri ile Omuz Omuza’, ‘Bir Daha Asla Şimdi’ gibi sloganların yer aldığı gibi pankartlar taşıdı.

Baş Haham Sir Ephraim Mirvis Parlamento Meydanını dolduran kalabalığa şöyle seslendi: “İngiliz Yahudilerini antisemitizm sindirmeyecektir”. Mirvis, “Toplumun bağlarının kuvvetlenmesi için çağrıda bulunuyoruz ve İngiliz değerlerini sonsuza dek gururla savunacağız” dedi.

Antisemitizm Karşıtı Kampanya adlı sivil toplum kuruluşu, pazar günkü yürüyüşün 1936’daki, İngiliz Faşist Birliği destekçilerinin Doğu Londra’da gösteri yapmasının engellendiği,  o dönem yoğun Yahudi nüfusun yaşadığı Cable Street Savaşı’ndan bu yana en çok katılım olan yürüyüş olduğunu belirtti. Kalabalık arasında birçok tanınmış sima fark edildi. Bunların arasında TV ünlüleri Vanessa Feltz ve Robert Rinder, aktör, aktris Tracy-Ann Oberman, Elliot Levey ve Maureen Lipman dikkat çekti.

Gösteriyi organize edenlerden Rachel Riley kalabalığa “İyi insanlar sessiz kaldığında ne kadar keskin bir bedel ödendiğini tarih bize öğretti. Siz burada bulunanlar seyirci olmayı reddettiğiniz için size minnettarım” şeklinde konuştu.

Aktör Eddie Marsan ‘ülkedeki ılımlı her insanın aşırılığa, bağnazlığa, antisemitizme, İslamofobiye ve her türlü ırkçılığa karşı durmasını’ teşvik eden bir konuşma yaptı.

Yürüyüşe katılan komedyen David Baddiel günü duygusal, birleştirici, geniş katılımlı ve karmakarışık bulduğunu belirtti. Baddiel, “Kimse nereye gittiğimiz ve kimin konuştuğu hakkında bir bilgi sahibi değildi. Ancak belirgin olan Yahudilerin gerçekte dünyaya hükmetmedikleri” şeklinde şaka yaptı.

Boris Johnson’un yanı sıra Güvenlik Bakanı Tom Tugenhadt, Göçmenlik İşleri Bakanı Robert Jenrick ve İşçi Partisinin gölge Bilim Bakanı Peter Kyle yürüyüşteki politik şahsiyetlerdendi.

Irkçılık nedeniyle Yahudilere karşı suçlar, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle dramatik bir şekilde artış gösterdi. Londra’da 1 Ekim - 1 Kasım arasında 554 antisemit taciz olayı gerçekleşti. Bu sayı bir sene önce aynı dönemde 44’tü. İslamofobi nefret suçları da yükselişte. Geçtiğimiz sene 78 olan sayı bu sene 220’ye tırmandı.

Pazar günkü antisemitizm karşıtı yürüyüş, Londra’daki Filistin yanlısı gösteriden sonra gerçekleşti. Polis Filistin yanlısı gösteri sırasında 18 kişinin tutuklandığını açıkladı. Nefret suçu işleyen pankartların indirilmesi için polis müdahale etmek zorunda kalmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün