Musk Gazze savaşı ile ilgili gelirini yardım kuruluşlarına bağışlayacak

Dünya
29 Kasım 2023 Çarşamba

Antisemit bir tweet’i onaylamasının ardından ateşe tutulan X Sosyal Medya Platformunun CEO’su Elon Musk geçtiğimiz salı günü Gazze’deki savaşla ilgili tüm abonelikler ve reklam gelirlerini İsrail’deki hastanelerle Gazze’deki insani yardım kuruluşlarına bağışlayacağını açıkladı.  Sitenin Hamas propagandasını yaymaya yardımcı olduğu ile ilgili ciddi bir eleştiri alması ve ardından Musk’ın antisemit nitelikli bir tweet’i onaylaması ve reklam verenlerin ilanlarını kesmesine neden olması üzerine Musk böyle bir açıklama yaptı.

Musk’ın Gazze savaşı ile ilgili gelirlerin neler olduğuna dair açıklaması belirsizdi.

Musk Gazze’ye tıbbi gereçleri dağıtan Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay’ın bu gelirden yararlanmasını istedi. Ancak kendi tweet’ine gelen yorumlar sonucu yardımların Hamas el koymadan söz konusu kuruluşlara nasıl iletileceği konusunda emin değildi. Musk bu konuda “daha iyi fikri olanlar varsa kabulümdür” şeklinde bir paylaşım yaptı. TikTok yaratıcılarından, Chaya Raichik’in Kızılay’ın Hamas’ın terörist faaliyetleri için kullanıldığını belirten bir video yayınlaması üzerine Musk “Gazze’deki çocuklara yardım etmenin yolu nedir? Belki de pediatrik tıbbi gereçlerin doğrudan satın alınması mı?” şeklinde soru yöneltti. (Geçtiğimiz pazartesi günü Kızılay’ın başkanı, Hamas lideri İsmail Haniye ile Katar’da buluşmuştu. Salı günü ise İsrail barış anlaşmasının bir şartı olarak Gazze’deki rehineleri görebileceklerini açıklamıştı.

Musk’ın bu jesti sivil toplum kuruluşu ‘Media Matters For Amerika/ Medya Amerika İçin Önemli’ hakkında bir dava açmasının ardından geldi. Söz konusu kuruluş geçtiğimiz haftalarda belli başlı markaların reklamlarının antisemit ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunan içeriğin yanına koyulması ile ilgili örnekler yayınlamıştı. Musk ise Media Matters’ın hikâyesi için yalan veriler uydurduğunu iddia ederken Media Matters bu davayı anlamsız olarak niteledi.  Teksaslı Cumhuriyet Savcısı General Ken Paxton da Media Matters’ın sahtecilik yaptığı ile ilgili bir soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz hafta Musk antisemit ‘Büyük Yer Değiştirme’ teorisini paylaşan bir tweet’in altına “asıl gerçeği söylediniz” yorumu yapmıştı. IBM, Disney ve Comcast gibi belli başlı firmalar, Musk’un ‘asıl gerçek’ yorumu üzerine X’ten uzak kalmayı tercih ettiklerini açıkladı.

Ancak daha sonra Musk ‘nehirden denize’ ve ‘sömürgesizleştirme’ gibi Filistin yanlısı tweetler paylaşan hesapları soykırımı kışkırtma olarak nitelendirerek askıya alacağını açıkladı. Bu gelişme üzerine ADL’nin Başkanı Jonathan Greenblatt ‘nefretle savaştığı’ için kendisine alenen övgüler yağdırdı. Greenblatt, Jewish Telegrafic Ajansına ADL’nin X’te reklam vermeye devam edeceğini, Musk ile özel bir toplantı sonucu Filistin yanlısı söylemlerin karşısında X’in daha katı bir tutum sergileyeceği konusunda ikna olduğunu açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün