Rehine takası anlaşması onaylandı

Rehine anlaşmasına dair karar İsrail´de kabine toplantısı sonrası yayınlandı: Ateşkes ilk rehinenin serbest bırakılmasından sonra en fazla 10 gün sürecek.

Dünya
22 Kasım 2023 Çarşamba

İsrail’de hükümet kabinenin, Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısından beri elinde bulunan ve yaklaşık 240 kişi oldukları tahmin edilen rehinelerden 50 kadarını serbest bırakması ile ilgili yaptığı geçici ateşkes kararını yazılı olarak açıkladı.

Hükümetten onay alan anlaşmanın genel çerçevesi belirtildi ve belgeye üç adet döküman eklendi.

Bunlardan biri İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi’nin yazdığı tavsiye mektubu, ikincisi içeriği gizli olan ve kabineye sunulmakla birlikte halka açıklanmayan bir belge ve üçüncüsü de serbest bırakılması uygun görülen 300 Filistinli mahkumun isimlerinin bulunduğu liste oldu.

Karara göre, İsrail vatandaşı olan veya İsrail’de yaşayan 100 rehinenin canlı olarak Gazze’den İsrail’e teslim edilmeleri halinde, ek dökümanda bahsi geçen 300 isim Gazze’ye iade edilecek.

Yine karara göre, serbest bırakma işlemleri kendi içlerinde pek çok aşamaları olan iki ana aşamada gerçekleşecek.

İlk aşamada, 50 rehine İsrail’e teslim edildikten sonra, İsrail 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Bu, kendi içinde dört aşamada gerçekleşecek ve bunların ilki, ateşkes ilan edilen dört günlük bir sürede olacak. İlk maddede planlanan her bir aşamada 10 rehine İsrail’e geri döndürülecek. İlk maddenin ikinci aşamasında, eğer 50 rehineye kadar olan bir sayıda rehine teslim edilmişse İsrail, 150’ye kadar olan bir sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Her bir rehineye karşılık üç Filistinli mahkum takası, bundan sonraki aşamalar gerçekleştiği takdirde yapılacak. Ayrıca, her 10 İsrailli rehine serbest bırakıldığında, ek olarak 24 saat ateşkese devam edilecek.

İkinci aşamada, tutuklular ancak rehineler İsrail’e geri döndükten sonra serbest bırakılarak iade edilecekler. Bildiride ayrıca, “Rehinelerin güvenle serbest bırakılmaları için savaşa verilen ara sürenin tamamlanmasından hemen sonra, Gazze’de Hamas ve Filistinli İslami Cihad’ın askeri ve idari olanaklarını yok etmek ve bu şekilde tüm rehinelerin evlerine dönebilmesine zemin hazırlamam üzere yapılan saldırıya devam edilecektir,” dendi.

Karara göre, verilen tutuklu listesinde bulunan her bir ismin, tüm aşamalarda serbest bırakılması konusunda son karar verme yetkisi savaş kabinesinden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz’da bulunuyor. Bu kişiler ayrıca, her bir aşamanın gerçekleşeceği zamana karar verme  ve ilk iadenin yapıldığı günden itibaren en fazla 10 gün ile kısıtlanmış bir zaman dilimi içerisinde tüm aşamaları sona erdirme, tüm iade ve takas işlemlerini başlatma ve durdurma yetkilerini de ellerinde bulunduruyorlar.

Karşılıklı serbest bırakmalar süresince, iade edilmemiş Filistinli mahkumlar, isimleri takas listesinde bulunsa dahi, hapiste kalmaya devam edilecekler.

Diğer yandan, serbest bırakılmaları talep edilen Filistinli mahkum listesi halka açıklanarak, bu listedeki herhangi bir ismin bırakılmasına resmi olarak itiraz etmek istedikleri takdirde bunu belirterek Yüksek Mahkeme’ye başvurmak isteyen İsrail vatandaşlarına da 24 saatlik bir süre tanındı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün