BBC Gazze´de hatalı hastane haberinin ardından özür diledi

BBC, İsrail ordusunun Gazze´de bir hastanede doktorları ´hedef aldığı´ haberinden sonra özür yayınladı. İngiltere Yahudileri temsilcisi Board of Deputies, BBC´yi gösterdiği büyük özensizlik için sertçe eleştirdi.

Dünya
22 Kasım 2023 Çarşamba

Lisya Gabay Nahmiyas

Bir BBC sunucusunun, İsrail ordusu IDF’nin Gazze’de bir hastanede gerçekleştirdiği askeri operasyonun haberini verirken "IDF’nin tıbbi personeli ve Arapça konuşanları hedef aldığını" söylemesi sonrası, BBC özür yayınladı.

IDF, geçtiğimiz hafta El Şifa Hastanesinde Hamas'a karşı operasyon başlattı. İsrail ordusu, Hamas’ın hastaneyi üs olarak kullandığını gösteren kanıtları kamuya sunmuştu. Bu kanıtlar arasında, Hamas militanlarının omuz üstü roketleri hastane girişinden ateşledikleri görüntüler de yer aldı.

IDF, operasyon öncesi ve sırasında hastaneye yakıt, inkübatör, bebek maması ve tıbbi malzeme tedariğinde bulundu. Ancak BBC, Çarşamba sabahı yapılan bu operasyonla ilgili bir Reuters raporunu yanlış alıntıladı.

BBC’de gece yarısından kısa bir süre sonra girilen haberde, sunucu Monica Miller şunları söyledi: "Reuters'tan aldığımız bilgilere göre, İsrail kuvvetlerinin Gazze'deki El Şifa Hastanesinde Hamas'a karşı bir operasyon düzenlediğini ve içerideki tıbbi personeli ve Arapça konuşanları hedef aldıklarını bildiriyorlar. Ayrıca, İsrail'in bu noktada hastanedeki tüm Hamas militanlarını teslim olmaya çağırdığını da söylüyorlar."

Ancak, İsrail’in operasyon ile ilgili açıklamaları şu yöndeydi:

"İstihbarat bilgileri ve operasyonel zorunluluk temelinde, İsrail ordu güçleri Şifa Hastanesindeki belirli bir alanda Hamas'a karşı hedeflenmiş bir operasyon gerçekleştirmektedir.

IDF, bu karmaşık ve hassas ortama hazırlanmak, bu süreçte sivillere zarar gelmemesi için operasyon ekibine tıbbi personel ve Arapça konuşan askerleri de dahil etmiştir. IDF tankları tarafından İsrail'den getirilen inkübatör, bebek maması ve tıbbi malzemelerin Şifa Hastanesine ulaştığını da doğruluyoruz.

Tıbbi ekiplerimiz ve Arapça konuşan askerlerimiz, bu malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için sahada bulunuyor.”

Board of Deputies, BBC'yi bu haber ve açıklama için özür dilemeye çağırdı.

"Son derece hassas bir durum hakkında yapılan bu yorum, dünya genelinde ve özellikle de İngiltere'de, antisemit saldırıların 7 Ekim'den bu yana %500'den fazla arttığı bir ortamda, en masum şekilde özensiz ve dikkatsiz habercilik olarak tanımlanabilir.

Bunun gibi olaylar, BBC'nin sıkça dile getirdiği profesyonellik ve tarafsızlığa olan bağlılığını alay konusuna çevirmektedir. Kurum, bu vahim yanlış haber için derhal bir kamu özrü yayınlamalıdır."

Çarşamba sabahı BBC kanalından yapılan açıklamada: "BBC News, İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin ana hastanesine girdiği ilk haberleri paylaşırken, tıbbi personelin ve Arapça konuşanların hedef alındığını açıklamıştı. "Bu yanlış bir bilgidir ve konu ile ilgili Reuters raporu yanlış alıntılanmıştır. Haberin doğrusu ve bildirmemiz gereken, bu operasyon için IDF’nin tıbbi personel ve Arapça konuşan askerleri operasyon ekibine dahil ettiğidir.

Editoryal standartlarımızın altına düşen bu hata için özür dileriz. Haberin doğru versiyonu birkaç dakika sonra yayınlanmıştır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün