Biden: Hamas saldırısı antisemitizmin ´yarasını derinleştiriyor´

ABD Başkanı Joe Biden Pittsburgh Sinagoguna düzenlenen silahlı saldırının beşinci yıldönümünde, ABD tarihindeki en kötü Yahudi karşıtı saldırı ile Hamas´ın 7 Ekim´deki İsrail katliamı arasında bağlantı kurdu.

Dünya
1 Kasım 2023 Çarşamba

Zafir Reytan

Biden, 27 Ekim Cuma günü, Pittsburgh Sinagoguna yapılan saldırının yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada, "Silahlı bir kişi, Şabat duası sırasında ibadet edenlere ateş açtı, ilk müdahale ekipleri de dâhil olmak üzere 11 değerli canı öldürdü, çok daha fazlasını yaraladı" sözleriyle korkunç saldırıyı hatırlattı.

Biden, "Bugünkü anma, Yahudi halkı için Holokost'tan bu yana yaşanan en ölümcül günün hemen ardından geliyor, yarayı daha da derinleştiriyor. Kutsal bir Yahudi bayramı olan 7 Ekim'de, terör örgütü Hamas, İsrail halkına karşı saf kötülük salarak 1.400 Yahudi’yi katletti ve yüzlercesini de rehin aldı” dedi.

Biden'ın biri beyaz üstünlükçüler, diğeri ise radikal İslamcı teröristler tarafından gerçekleştirilen iki saldırıyı aynı kefeye koyması, başkanlığının başlangıcı olan dönemde antisemitizm tehdidinin esas olarak aşırı sağdan yaklaşmakta olduğu tespitinden keskin bir dönüş yaptığını gösteriyor. Pittsburgh'da bu yaz ölüm cezasına çarptırılan silahlı saldırgan, sosyal medyada aşırı sağcı içeriğin çoğalmasından etkilenmişti.

Biden, antisemitizmle mücadeleye yönelik bir planı geçtiğimiz mayıs ayında uygulamaya koydu. Böyle bir plan, ABD tarihinde ilk kez bir başkanlık yönetimi tarafından hayata geçirildi. Plan konusunda tavsiyelerde bulunan bir dizi Amerikalı Yahudi grup, Biden'ı aşırı sağın yanı sıra sol ve diğer kaynaklardan gelen Yahudi karşıtı nefret tehdidini dikkate almaya çağırdı. Özellikle de bazı Yahudi öğrenciler kampüslerde Filistin yanlısı solun tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Biden açıklamasında, "Başkanlığım altında antisemitizmi her fırsatta kınamaya devam edeceğiz. Antisemitizmle mücadeleye yönelik ilk ulusal planı uyguluyoruz. Çünkü nefret hiçbir zaman yok olmaz, yalnızca kendisine biraz oksijen verilene kadar saklanır. Ve ulus olarak nefrete asla oksijen verilmemesini sağlamalıyız” dedi.

Perşembe günü bir Beyaz Saray sözcüsü, üniversite kampüslerindeki bazı Filistin yanlısı protestoların antisemitizme dönüştüğünü özellikle belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün