Çek Bakan: “Terör destekçisi BM´den çıkmalıyız”

Dünya
1 Kasım 2023 Çarşamba

Birleşmiş Milletler’in İsrail’in Gazze’den çekilmesi yönünde bir karar açıklamasına tepki gösteren Çek Savunma Bakanı Jana Cernochova, böyle bir kararda Hamas’ın kınanmamış olduğuna dikkat çekerek, ülkesinin BM’den çekilmesi gerektiğini belirtti.

BM’nin, Hamas’ı kınamamasına sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Çek Bakan, “Hiç kimse ikinci Holokost’la yüz yüze kaldığında sessiz kalmamalıdır” dedi.

BM Genel Kurulu’nda cuma günü büyük bir çoğunlukla Gazze’de insani durumun iyileştirilmesi ve derhal ateşkes çağrısında bulunma kararı alırken, Hamas’la ya da rehinelerle ilgili herhangi bir ifade kullanılmadı. Çek Cumhuriyeti, İsrail ve ABD ile birlikte karar aleyhinde oy kullanan 14 ülkeden biriydi. 120 ülke lehte oy kullanırken, 45 ülke çekimser kaldı.

Kararın ardından tepkisini gösteren Çek Bakan, “Tam üç hafta önce Hamas 1400’den fazla İsrailliyi öldürdü. Bu rakam, nüfusuna oranlandığında, militan İslamcı örgüt El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de ABD’de öldürdüğünden daha fazla kurban olduğu anlamına geliyor. Ve biz de dahil olmak üzere sadece 14 ülke bu eşi benzeri görülmemiş terör saldırısına açık ve net bir şekilde karşı çıkmıştır! BM’den utanıyorum!” dedi. 

BM’yi eleştiren Cernochova, “Bana göre Çek Cumhuriyeti’nin, temel meşru müdafaa hakkına saygı göstermeyen terör destekçisi bir örgütte yeri yoktur” diyerek ülkesinin Birleşmiş Milletler’den ayrılması yönünde çağrıda bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün