İsrail-Hamas savaşında can kaybı artıyor

Dünya
1 Kasım 2023 Çarşamba

Gazze’de kayıplar artıyor

Gazze’de Hamas’ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana, İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 8300’ü aştığını açıkladı. Kayıpların yaklaşık 3500’ünün çocuk, 2 bininin kadın olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki hastanelerin durumunun kötü olduğunu açıkladı. DSÖ, hastanelerde elektrik ve ilaç sıkıntısı olduğuna dikkat çekti.

İsrail, Gazze’den bir rehineyi kurtardı

7 Ekim’de İsrail’in güneyinden Hamas tarafından kaçırılarak Gazze’ye götürülen İsrail ordusu mensubu Er Ori Megidish, İsrail’in düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

İsrail ordusunun pazar akşamı Gazze’ye düzenlediği operasyonla kurtarılan Megidish’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Megidish, 23 gündür Hamas’ın tutsağıydı.

İsrail ordusu IDF ve istihbarat örgütü Şin Bet, tutsakları kurtarmak için mümkün olan tüm çabayı göstereceklerini belirtti. İsrail, Hamas’ın elindeki tutsak sayısının tahmin edilenden fazla olduğunu, rakamın 238 olduğunu açıkladı.

Hamas’ın kaçırdığı genç kızın öldüğü açıklandı

İsrail’de katıldığı müzik festivalinde kaçırılan İsrailli Alman Shani Louk’un annesi, kızının öldüğünü açıkladı. İsrail ordusunun, Gazze operasyonları sırasında ulaştığı bazı vücut kalıntılarının, Louk’un DNA örnekleriyle eşleştiği açıklandı.

Supernova Festivali’ne katılan Louk, 7 Ekim’de Hamas’ın kurbanlarından biri olmuştu. Sosyal medyada, bir kamyonun arkasında, silahlı teröristlerin arasında yatan bir genç kadının videosu sıkça paylaşılmış, Louk’un ailesi saçından ve dövmelerinden kızlarını teşhis etmişti. Videoyu gördüklerinde kızlarının bilincini yitirmiş olduğuna inandıklarını belirten aile, artık kızlarının 7 Ekim’den beri ölü olduğunu öğrendiklerini açıkladı. Alman medyasına konuşan aile, kızlarının Hamas saldırısı sırasında başında vurulduğuna inandıklarını belirtti.

Netanayhu ateşkes çağrılarını reddetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in ateşkes çağrılarını kabul etmediğini belirterek “Şimdi savaş zamanı” dedi. Netanyahu, “Nasıl ki ABD Pearl Harbour bombalanmasından ya da 11 Eylül terör saldırısından sonra ateşkesi kabul etmediyse, İsrail de 7 Ekim’deki korkunç saldırıdan sonra Hamas’la çatışmaların durdurulmasını kabul etmeyecektir” dedi.

“Ateşkes çağrısı, İsrail’in terörizme teslim olması çağrısıdır” diyen Netanyahu İsrail’in savaşı başlatmadığını ama kazanacağını belirtti. Netanyahu, Hamas’ın, İran’ın oluşturduğu ‘şer ekseni’nin bir parçası olduğunu savundu.

Rehine takası

Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakmak için İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını istediği belirtildi. Eylül ayı sonu itibariyle İsrail hapishanelerinde 5192 Filistinli olduğu açıklandı. Bu sayının 2400’ü tutuklu. Kalanların bir kısmı halen yargılanıyor, bir kısmı da göz altında. Ancak 7 Ekim saldırısından sonra bu sayıda artış olduğu tahmin ediliyor. İsrail, 7 Ekim’den sonra Batı Şeria’da da 700 Hamaslı’nın yakalandığını açıkladı.

İsrail, Hamas’ın esir aldığı ve yaklaşık beş yıl boyunca rehin tuttuğu askeri Gilad Şalit’e karşılık, 2011 yılında, 1027 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün