Ateşkes için rehine şartı

Dünya
25 Ekim 2023 Çarşamba

ABD Başkanı Joe Biden pazartesi günü Washington'da yaptığı açıklamada Gazze için ateşkes görüşmelerinin ancak Hamas'ın kaçırdığı tüm rehineleri serbest bırakması halinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Biden'a "rehinelerin serbest bırakılması karışlığında ateşkes anlaşması" formülünü destekleyip desteklemediği sorulması üzerine ABD Başkanı’nın yanıtı, "Önce rehineler serbest kalmalı, sonra konuşabiliriz" şeklinde oldu.

Biden’ın gelecek yılki seçimler için ekonomik programını tanıtmak üzere düzenlenen etkinlikte yaptığı bu açıklama, Hamas'ın kaçırdığı iki kadın rehineyi daha serbest bıraktığını duyurmasından kısa bir süre sonra geldi.

Rusya’dan ateşkes çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İsrail-Hamas savaşında çatışmaların durması gerektiğini belirterek, insani konuların çözüme kavuşturulmasının acil olduğunu belirtti. Lavrov, "Bunun ardından elbette ki mevcut durumu daha geniş bir bağlam içerisinde değerlendirecek bir mekanizmaya ihtiyaç olacak" dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri de İsrail-Hamas savaşı konusunda açıklamalar yapıyor. Hafta başında gerçekleşen AB dışişleri bakanları zirvesi ülkelerin tutumlarını gösterdiği bir platform oldu

Almanya ve Avusturya, İsrail'in kendini savunma hakkının bulunduğunu, Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmaya devam ettiği bir süreçte İsrail'den kendisini savunmasına son vermesinin istenemeyeceğine dikkat çekti.

İrlanda, İspanya ve Hollanda ‘insani ateşkes’ sağlanması gerektiğini, "Gazze'deki sivillerin ve özellikle çocukların acısının ulaştığı boyutun kabul edilemez" olduğunu savundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün