Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sami Kohen´i andı

Gazeteci-yazar Sami Kohen ölümünün 2. yılında çarşamba günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi´nde anıldı.

Toplum
19 Ekim 2023 Perşembe

Toplantıya TGC Yönetim Kurulu üyeleri, Kohen’in ailesi, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Yazı İşleri Müdürü Bertan Ağanoğlu, Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş ile çok sayıda gazeteci ve yazar katıldı. Anma toplantısının açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya konuşmacı olarak Sami Kohen’in kızı Jale Kohen Aldiş, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir katıldı. Aynı gün Basın Müzesi’nde Milliyet Gazetesi ve Kohen Ailesi’nin bağışladığı Sami Kohen’in kitapları, haritası ve anı eşyaları da sergilenmeye başlandı.

Başkan Turgay Olcayto açılış konuşmasında, “Sami Kohen’i hem anmak için hem de dış haberler açısından kaynak kitaplarının, araştırma dosyalarının, anı eşyalarının Müze’de sergilenmesi nedeniyle bir aradayız. Sami Kohen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile çok ilgilenen, ne zaman konuşmacı olarak davet etsek gelen ustalardan biriydi. Dış haberler konusunda ülkedeki en iyi gazetecilerdendi. Yazılarıyla okurlarına, gençlere ufuk açtı. Kütüphanesindeki dış habercilikte kullandığı kitapların Basın Müzemizde olmasından çok mutluyuz. Bu konuda çalışmak isteyenler yararlanabilecekler. Dost canlısı, her zaman gülümseyen, insana pozitif enerji veren bir yapısı vardı. Kohen ailesine ve Milliyet Gazetesi yöneticilerine anı eşyaları bağışı için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sibel Güneş, Kohen’in meslektaşları tarafından basında sağduyunun, güvenin sesi olarak tanındığına ve gerçeği bulma konusundaki ısrarına dikkat çekti.

Güneş, “Sami Kohen, Cumhuriyet döneminden bu yana gazetecilikte iz bırakmış, iyi isimlerin yetişmesine aracılık etmiş, bilgisini paylaşmayı her zaman başarmış bir meslektaşımızdı. Dış politikanın oluşturulmasına yapıcı eleştirilerle katkı sunabilmişti. Farklılıkların bizi ayırdığı, savaş çığırtkanlığı yapılan bir dünyadayız. Farklılıkların bizi ayıran değil çoğaltan birer kültür zenginliği olduğunu hatırlamayı ve barıştan yana durmayı başarmalıyız. Sami Kohen etik ilkelerle haberciliğini yapmayı sürdürmüş, gerçeğin ekseninden kopmamış bir meslek ustamızdı. Genç gazeteciler için gerçek bir rol model. Basın Müzesi’nde anısını her zaman yaşatacağız” dedi.

Toplantıda aile adına söz alan Sami Kohen’in kızı Jale Kohen Aldiş duygularını şöyle dile getirdi:

“Babamın mesleğine olan tutkusu, çalışkanlığı, bitmek tükenmek bilmeyen merakı, her bilgiyi hep titizlikle kontrol etmesi sayesinde yazdıklarının doğruluğundan hiç şüphe duyulmadı. Türkiye'yi dünyaya tanıtma misyonunu üstlenmiş, diplomat kişiliğiyle tanınmıştı. Her zaman objektif yaklaşımı ve basında ne kadar saygı gördüğü anlatıldı. Herkesin akıl hocası olduğu söylendi. Babamın gazetecilik mesleğindeki başarıları, sadece Türkiye sınırları içinde değil, uluslararası arenada da tanındı. Gazetecilik, onun için sadece bir meslek değil, bir yaşam biçimiydi. O, gazeteciliğin sadece haber yapmak olmadığını, aynı zamanda toplumu bilgilendirmek, aydınlatmak ve eğitmek olduğunu savunurdu. Babamın kariyeri boyunca, gazetecilik etiği ve mesleğin ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kaldığını görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Babam, genç gazetecilere de büyük bir ilham kaynağıydı. Onunla birlikte çalışma fırsatı bulan birçok genç gazeteci, onun rehberliğinde mesleğin inceliklerini öğrendi. Babamın gazetecilikteki başarısının sırrı, sadece bilgiye dayalı değil, aynı zamanda insanlara duyduğu derin sevgi ve saygıydı. Babamın dediği gibi, gazetecilik sadece bir meslek değil, bir sorumluluktur."

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir ise, “Sami Kohen hayran olduğum bir usta gazeteciydi. Okuma meselesinde ne kadar eksik olduğumuzu anlatan bir gazeteciydi. Milliyet Gazetesi olarak Sami Kohen anısına diplomasi konulu bir konferans düzenlemeyi ve her yıl bir sonuç bildirgesi yayınlamayı planlıyoruz. Bugün Milliyet Gazetesi’nde onun bıraktığı dış haberler sayfasındaki tüm ekip sorumluluklarının bilincinde, ona layık olmaya çalışıyor. Sami Kohen’in adı Milliyet Gazetesi var oldukça yaşayacak” ifadelerine yer verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün