Biden: "Hamas masum Gazzelileri kalkan olarak kullanıyor"

ABD Başkanı Biden, İsrailli ve Filistinli liderlerle yaptığı telefon görüşmelerinde sivillerin korunması ve insani yardıma izin verilmesi gerektiğini belirtirken Blinken, gerilimin artmasını engellemek için bir dizi Arap yetkiliyle görüşüyor

Dünya
18 Ekim 2023 Çarşamba

ABD Başkanı Joe Biden cumartesi günü İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Abbas ile görüşerek bölgeye insani yardımların girişine izin verilmesi konusunda çağrıda bulundu ve sivilleri koruma çabalarını desteklediğini yineledi. 

Biden bu arada Hamas terör örgütünü kendilerini İsrail'in misillemesinden korumak için Filistinli sivilleri kullanmakla suçladı. 

Cumartesi akşamı Washington'daki bir insan hakları kampanyası yemeğinde yaptığı konuşmasında Biden Gazze'deki insani krizi 2007'de kanlı bir darbeyle kontrolü ele geçirdiğinden beri bölgeyi yöneten Hamas'ın davranışlarına bağladı. 

Biden konuşmasında, "Bir hafta önce Yahudi halkına karşı Holokost'tan beri gerçekleştirilmiş en kötü katliamda nefretin farklı bir şekilde tezahür ettiğini gördük" derken Hamas teröristlerinin gerçekleştirdiği sivil katliamında İsrail'de 1300 kişinin hayatını kaybettiğini ve aynı zamanda "hem çocukların hem de büyükanne ve büyükbabaların kaçırıldığını ve Hamas tarafından rehin olarak tutulduklarını" ifade etti. 

Biden, "Gazze'deki insani kriz, masum Filistinli aileler ve çoğunluğu Hamas ile hiç ilgisi bulunmayan kişilerin insan-kalkan olarak kullanılmasıdır. Nefretin her şekline karşı gelmeliyiz" dedi. 

Biden Hamas saldırısından beri birkaç kere Netanyahu ile görüşmüştü fakat Batı Şeria'yı yöneten Abbas ile ilk olarak telefonda görüştü. Görüşmenin ABD kaynaklı metnine göre Abbas ABD Başkanı’na başta Gazze olmak üzere Filistin halkına yardım götürme çabaları hakkında bilgi verdi. 

Görüşme metnine göre Biden Abbas'a "Hamas Filistin halkının onur ve kendi kaderini tayin edebilme hakkını savunmuyor" ifadesini tekrarladı. 

Filistin Yönetimi'nin WAFA haber ajansına göre Abbas, Biden ile görüşmesinde, Gazze'de "tüm saldırıların durdurulması ve uluslararası insan haklarına saygı gösterilmesi gerekliliğini" vurguladı. 

Abbas aynı zamanda Gazze'den su, elektrik, yakıt ve tıbbi malzeme geçişini sağlayacak "insani koridorlara" izin verilmesi için çağrıda bulundu. 

Savaş başladığından beri gerçekleştirdikleri beşinci telefon görüşmesinde, ABD görüşme metnine göre, Biden Netanyahu ile "ABD'nin İsrail'e olan sarsılmayacak desteğini" tekrarlamak üzere konuştu. Biden İsrailli lidere, sivillerin gıda, su ve tıbbi yardıma ulaşabilmelerini sağlamak için yürütülen bölgesel çalışmalar konusunda bilgi verdi. 

ABD yetkililerinin geçtiğimiz cumartesi günkü ifadesine göre öldürülen ABD vatandaşlarının sayısı 29'a ulaşırken 15 ABD vatandaşının ve bir yasal daimî ikamet hakkı bulunan kişinin nerede oldukları bilinmiyor. 

ABD Savunma Bakanı Austin geçtiğimiz cumartesi İsrail'e destek olmak ve İran'ın ve Lübnanlı Hizbullah terör örgütünün savaşa katılmasını engellemek amacıyla ülkesinin ikinci bir uçak gemisi saldırı grubunu harekete geçirdiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Blinken da İsrail-Hamas savaşının yayılmasını önleme konusunda uluslararası tepkinin arttırılması için Orta Doğu ve ötesinde diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. 

İsrail kuzey Gazze sakinlerine güneye gitmelerini söylerken Hamas halkı evlerinde kalmaları için zorlamakta ve iddiaya göre bazı durumlarda tahliye etmelerini engellemekte. Bu konularda süren geniş kapsamlı ABD çabaları, hayatı tehlikede olan siviller ve uzun sürecek bir savaşın potansiyel sonuçları hakkındaki uluslararası endişeyi yansıtıyor. Biden yönetimi Hamas'ın ölümcül saldırısı sonrasında İsrail'e vereceği yanıtı sınırlama çağrısında bulunmamış ancak ülkenin savaş kurallarına uyma taahhüdünü vurgulamıştı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün