ABD: ´´Ortadoğu´daki savaş İsrail ve Hamas´ın ötesine geçebilir´´

Üst düzey ABD´li yetkililer pazar günü, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Ortadoğu´da daha büyük bir çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Dünya
16 Ekim 2023 Pazartesi

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Lübnanlı Hizbullah'ın veya İran’ın İsrail'e saldırabileceğinden endişe ettiklerini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, cumartesi günü geç saatlerde ikinci savaş gemisi grubunun bölgede konuşlandırıldığını duyurdu.

Austin, “Filomuzu bu savaşı tırmandırmak isteyen herhangi bir devleti veya devlet dışı aktörü caydırma kararlılığımızın bir işareti olarak gönderiyoruz’’ dedi.

Filoya uçak gemisi USS Dwight Eisenhower ve Doğu Akdeniz'deki devasa USS Gerald R. Ford uçak gemisi de dahil olacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan CBS News’a verdiği demeçte, “Bu çatışmanın tırmanması, kuzeyde ikinci bir cephenin açılmasına yol açabilir ve elbette İran'ın katılımı riski var” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullah El Cezire’ye, ülkesinin harekete geçebileceği uyarısında bulunarak, ‘‘İsrail, Gazze'deki zulmünü durdurmazsa İran sadece gözlemci olarak kalamaz. Savaşın kapsamı genişlerse, Amerika'ya da önemli zararlar verilecek" şeklinde açıklama yaptı.

ABD’li yetkililer Gazze'deki insani krizi hafifletmek için seferber olduklarını belirtti.

Biden, X platformundan yaptığı açıklamada, "Filistinlilerin Hamas'ın korkunç saldırılarıyla hiçbir ilgisi olmadığı ve bunun sonucunda acı çektikleri gerçeğini gözden kaçırmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün