Fransa, Filistin yanlısı protestoları yasakladı

Fransa hükümeti perşembe günü, Hamas´ın İsrail´e saldırmasından bu yana antisemit eylemlerin artmasıyla yerel makamlara Filistin yanlısı tüm gösterileri yasaklamalarını emretti.

Dünya
13 Ekim 2023 Cuma

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, halkını Ortadoğu'daki savaşın Fransa’da gerginliğe yol açmasına izin verilmemesini istedi. Macron, "İdeolojik maceraları Fransa'ya getirmeyelim. Birlik olalım’’ ifadelerini kullandı.

Birkaç Fransız-İsrail vatandaşının Hamas tarafından rehin tutulduğuna düşünen Macron, Fransa'nın Yahudi vatandaşlarını koruyacağına ve nefret taşıyanlara karşı acımasız olacağına söz verdi.

Macron’un çağrısından kısa bir süre önce Paris polisi, yasağa karşı çıkan ve İsrail hükümetine karşı gösteri yapan Filistin yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Macron, İsrail'deki 13 Fransız vatandaşının çatışmada öldürüldüğünü belirtti. 17 kişinin ise kayıp olduğunu ve birçoğunun Hamas tarafından rehin tutulduğuna iddia etti. 

Fransız hükümeti, Hamas'ın 7 Ekim’deki saldırmasından bu yana Fransa'da Yahudilere sözlü taciz, Yahudi okulları ve sinagoglarının yakınında bıçakla yakalananlar ve bir Yahudi kültür merkezine kamerayla donatılmış bir insansız hava aracıyla yaklaşanlar olmak üzere toplam 24 kişinin tutuklandığını bildirdi. 

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin perşembe günü valilere Yahudi okulları, sinagogları ve diğer siteler etrafındaki güvenliğin daha da sıkılaştırılması çağrısında bulunan bir yönerge gönderdi.

Cuma günü Fransa'nın kuzeydoğusundaki Arras kasabasındaki bir okulda meydana bıçaklı saldırıda bir öğretmenin öldüğünü ve iki kişinin ağır yaralandığını açıkladı.

Adı açıklanmayan saldırganın Çeçenistan'dan olduğu ve potansiyel bir güvenlik tehdidi olarak Fransız ulusal sicilinde yer aldığı belirtildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırganın polis tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün