Savaşın kazananı olmaz

7 Ekim Cumartesi sabahı, roket saldırısıyla eş zamanlı olarak yüzlerce Hamaslı teröristin İsrail sınırlarından içeri girerek gerçekleştirdiği saldırılar, Ortadoğu´da savaşın ilanı oldu…

Dünya
11 Ekim 2023 Çarşamba

1200 ölü, 3000 yaralı

Sınır güvenliğini etkisiz hale getirerek, birçok kibutz ve yerleşim yerine saldıran Hamaslı teröristler, çoğunluğu sivil 900’den fazla İsraillinin hayatını kaybetmesine, 350’si ağır, 3000 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Tel Aviv ve Kudüs’e kadar ulaşan roket saldırılarıyla birlikte, İsrail tarihinin en kötü günlerinden birini yaşarken, 1973 Yom Kipur Savaşından sonra ilk kez resmi olarak savaş ilan etti.

İsrail hafta başında tüm güney sınırından ve bölgelerinde kontrolü yeniden sağladığını ve İsrail toprakları içinde 1500 Hamaslı teröristi ölü ele geçirdiğini açıkladı.

150’ye yakın rehine

Cumartesi günü, Hamaslılar tarafından kaçırılarak Gazze’ye götürülen İsraillilerin videoları dünya kamuoyunu şok etti. 100-150 arası İsraillinin Gazze’de olduğu düşünülüyor. Hamas ve İslami Cihad ise elindeki rehine sayısını 130 olarak açıkladı. İsrailli rehinelerin tutsak takasında kullanılacağı ya da İsrail saldırıları karşısında canlı kalkan yapılacağı düşünülüyor.

https://www.salom.com.tr/haber/129697/rehineler-icin-misira-yardim-cagrisi

Netanyahu: Ortadoğu’yu değiştireceğiz

Saldırının ardından yaptığı ilk açıklamasında “Artık bir savaşın içindeyiz” diyen İsrail Başbakanı Netanyahu, pazartesi Hamas’a verecekleri yanıtın çok sert olacağını vurguladı.

İsrail Başbakanı, “Bu savaşı biz başlatmadık, ancak biz bitireceğiz. Vereceğimiz yanıt tüm Ortadoğu’yu değiştirecek” dedi.

Elleri bağlı çocukların aileleriyle birlikte infaz edildiğini hatırlatan Netanayahu, “Biz Hamas’ın ne olduğunu her zaman biliyorduk, şimdi tüm dünya biliyor. Hamas, IŞİD’dir” dedi.

Batı dünyası İsrail’e destekte tek ses

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya liderleri, ortak imzaladıkları bir açıklamayla, Hamas’ı ve onun korkunç terör eylemlerini kınadıklarını, İsrail’e desteklerini vurguladılar.

Batılı liderler, Filistin halkının adalet ve özgürlük arayışını desteklediklerini ancak Hamas’ın bu amaçta olmadığını belirtti.

Ünlü binalar mavi-beyaz

Dünyanın birçok ülkesinde sembolik binalar, Hamas saldırısında sonra mavi-beyaz ışıklandırıldılar. Birçok ülkede ise, İsrail destekçileri ile Filistinli gruplar, aynı meydanlarda gösteriler düzenlediler.

https://www.salom.com.tr/haber/129669/farkli-kitalardan-kentsel-simgeler-israil-icin-mavi-beyaza-burundu

Gazze’ye ağır saldırı

Hamas saldırılarının ardından İsrail, Gazze’ye yönelik yoğun bir hava saldırısı başlattı. Tüm sivillere bir an önce Gazze’yi terk ederek Mısır’a gitme çağrısı yapan İsrail, bölgeyi tam bir abluka altına aldı. Filistinliler, saldırılarda 950’den fazla kişinin öldürüldüğünü, 4000 kişinin da yaralandığını açıkladı.

https://www.salom.com.tr/haber/129698/agir-bilanco

Kuzeyden de Hizbullah tehdidi

İsrail’in kuzey sınırını tehdit eden Lübnan Hizbullah örgütü, İsrail mevzilerini hedef aldığını ve Hamas’la dayanışma için hareket ettiğini açıkladı. İsrail, Hizbullah tarafından yapılan saldırılara karşılık verdiğini ve Lübnan sınırında ülkeye sızma girişimlerini durdurduğunu açıkladı

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün