Hamas rehinelerin Filistinli mahkûmlarla değiştirileceğini öngörüyor

Dünya
11 Ekim 2023 Çarşamba

Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri terör örgütünün benzeri görülmemiş sınır ötesi saldırısı sırasında kaçırarak Gazze'ye getirdikleri onlarca rehinenin, İsrail'de hapis cezalarını çeken Filistinli teröristler karşılığında serbest bırakılacağını tahmin ettiğini ifade etti.

El-Aruri, El Cezire ile yaptığı söyleşide terör örgütünün İsrail'e yönelik başlattığı büyük ölçekli saldırıyı, Filistin halkının ve kutsal mekânların kurtarılmasını amaçlayan ‘açık bir savaş’ olarak tanımlarken bunun Yahudilerin Sukot Bayramında dua ederken Kudüs'te Mescid-i Aksa bölgesine yaptıkları iddia edilen ‘saygısızlığa’ bir tepki olduğunu söyledi ve İsrail'in bayramdan sonra Tapınak Tepesinde belirsiz bir ‘yeni gerçeklik’ empoze etmeyi planladıklarını iddia etti.

El-Aruri, örgütün kaçırdığı onlarca İsrailli sivil ve asker karşılığında hapisteki terör mahkûmlarının serbest bırakılacağını beklediğini belirterek, Filistinli mahkûmların ‘serbest bırakılmak üzere’ olduğunu ekledi. El-Aruri bazı rehinelerin ‘üst düzey yetkili’ olduğunu iddia etti. El-Aruri Hamas'ın sivilleri öldürmediği ve sivillere zarar vermediğini söylerken, terör örgütünün sivillere nasıl ‘insanca’ davrandığını gösteren videolar olduğunu öne sürdü. El-Aruri, "Bu çatışmanın her aşaması için bir planımız var; hem İsrail'in ateşkes talebi durumunda hem de şiddetin tırmanmasının devamı durumunda. Bütün olasılıklar için hazırız," diyerek İsrail'in düzenleyeceği bir kara saldırısının Hamas için ‘en iyi senaryo’ olduğunu ekledi. El-Aruri, “Bu savaşa sadece birkaç saat için girmedik. Sonuçları olacağını bilerek girdik ve yüce amaçlarımıza ulaşmak için savaşmaktan başka çaremiz yok” dedi.

Söyleşide el-Aruri Gazze'nin dışındaki Filistinlilerin, özellikle Batı Şeria'daki terör örgütlerinin de ‘Mescid-i Aksa'yı savunmak için’ savaşa katılacakları konusundaki umudunu ve inancını ifade etti. Lübnan'da yaşayan el-Aruri Batı Şeria'daki Hamas'ın fiili lideri olarak kabul edilmekte.

Hamas lideri İsmail Haniye de terör örgütünün İsrail'e karşı düzenlediği büyük çaplı saldırının İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ‘saygısızlık etmesine’ müsamaha gösterilmeyeceğine dair uyarılarda bulunmalarının üzerine gerçekleştiğini belirtirken, Müslümanların kutsal mekânının ‘gerçek tehlikede’ olduğunu ve İsrail'in buranın üzerinde tam hâkimiyet kurmaya çalıştığını tekrar etti.

Haniye ayrıca Batı Şeria ve diğer ülkelerdeki ‘direniş’ birimlerini de savaşa katılmaya çağırdı ve İsrail, Suudi Arabistan ve ABD arasında sürmekte olan görüşmelere atıfta bulunarak, İsrail ile ilişkilerini normalleştiren ülkelerin bunun kendilerine koruma sağlayacağını sanmamaları konusunda uyardı.

Haniye, Hamas'ın El-Aksa televizyonunda yayınlanan konuşmasında, terör örgütünün ‘büyük bir zaferin eşiğinde’ olduğunu iddia etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün