260 kişinin öldüğü İsrail´deki festivalde neler yaşandı?

Hamas´ın saldırısı sonucu 260 kişinin hayatını kaybettiği İsrail´in güneyindeki çölde düzenlenen Supernova Festivali, müzikseverlerin haftalardır heyecanla beklediği bir etkinlikti.

Dünya
9 Ekim 2023 Pazartesi

Festival, Sukot Bayramı’na denk gelecek şekilde organize edilmişti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, festivale katılan İsrailli gençlerin cumartesi günü erken saatlerde çölde dans ettiği sırada gökyüzünde motorlu paraşütlerin belirdiği görülüyor.

Festivale katılanlardan Ortel isimli genç İsrail’in Kanal 12 televizyonuna yaşananları şöyle anlattı:

‘‘Bir şeylerin ters gittiğine dair ilk işaret sirenlerin çalmasıydı. Havada roketler, görmeye silah sesleri duymaya başladık. Elektriği kestiler ve nereden geldiği belli olmayan militanlar her yöne doğru ateş açarak alana ulaştı. Kamyonetlere doluşmuş 50 terörist askeri üniformalarıyla alana geldi. Patlamalardan dolayı herkes arabalarını bırakıp kaçmaya başladı. Ben bir ağacın oraya koştum, çalılıkların arasına saklandım. İnsanları püskürtmeye başladılar. Etrafımda yaralanmış onca insan gördüm, ben ise bir ağaca saklanmış ne olduğunu anlamaya çalışıyordum.’’

Kamp yerleşkesi, üç sahne, bar ve yiyecek kısmının bulunduğu festival alanı, Gazze'den çok uzak olmayan Negev Çölü'nde yer alan Kibbutz Reim'deydi.

Gazze’den sızan Hamas militanları kasabalara ve köylere dalarak onlarca insanı rehin aldı. Çok sayıda kişi çalılıkların ve meyve bahçelerinin içinde saatlerce bekleyerek kurtulabildi.

Kanal 12’ye konuşan bir başka görgü tanığı ise, “4-5 saat süren bir korku filmi yaşadık. Çılgınlar gibi kaçtık” dedi.

Yaniv adındaki festivalde çalışan bir acil durum doktoru, “Tam bir katliamdı. Böyle bir şey hayatımda görmedim. Planlı bir pusuydu. İnsanlar acil durum kapılarından çıktıkça onları bekleyen teröristler vardı. Etkinlikte 3 bin kişi vardı. Büyük ihtimalle etkinliği biliyorlardı” dedi.

Kayıp olan kişilerin aileleri ve arkadaşları ise sevdiklerini aramaya devam ediyor.

Alman turist Shani Louk, Hamas militanları bölgeye saldırı düzenleyip etrafa ateş açtığında Gazze sınırı yakınındaki festivale katılmıştı.

Louk’un annesi, militanlar tarafından kaçırıldığına ve bir kamyonetin arkasında sokaklarda gezdirildiğine inandığı kızı hakkında bilgi almak istedi ve yardım çağrısı yaptı. Shani Louk’un annesi, sosyal medyada yer alan videolarda arabada baygın halde yatan bir kadının kızı olduğunu düşünüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün