İsrailli liderlerden Yom Kipur´da çıkan çatışmalara eleştiri

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli liderler, Yom Kipur duaları sırasında Tel Aviv´in Dizengoff Meydanı´nda pazar gecesi çıkan çatışmaların ardından protestocuları şiddetle eleştirdi.

Dünya
26 Eylül 2023 Salı

Tel Aviv Belediyesi ve Yüksek Adalet Divanı kamusal alan olduğu için kadın ve erkekleri ayırarak bölmeler kurdu. Bölmelerin konulması dualar sırasında çatışmalara yol açtı.

Bazı gruplar eylül ayı boyunca bölmelerin yapılmaması için dilekçe yollamış ancak dilekçeler Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan Netanyahu, pazartesi gecesi bayramın sona ermesinin ardından, "İsrail halkı Yom Kipur'da af ve birlik duasıyla birleşmek istedi. Ancak dua sırasında solcu protestocular ayaklandı. Görünüşe göre sınır ve kural tanımıyorlar. İsrail vatandaşlarının çoğu gibi ben de bunu reddediyorum. Aramızda böyle şiddet içeren davranışlara yer yok" ifadelerini kullandı.

Muhalefet lideri Yair Lapid, "Yom Kipur'da olanlar korkunç ve üzücü. Kipur yıllarca karşılıklı saygı ve duyguların dikkate alınmasıyla geçmişti. Ayrı ayrı dua etmek isteyen sinagoga gitmiş, birlikte dua etmek isteyen meydanda dua etmişti. Nasıl Yahudi olunacağına dair kimsenin talimatına ihtiyacımız yok. Bu harika ve kutsal günü başka bir İsrail savaşına dönüştürmeleri utanç verici”dedi.

Ulusal Birlik lideri Benny Gantz ise, "75 yıl boyunca İsraillilerin büyük çoğunluğu, Yom Kipur ile ilgili kamusal alanda birlikte dua etmeyi başardı. 75 yıl boyunca halk, farklılıklara rağmen birbirlerine saygı duydu ve Yom Kipur'a siyaset sokmadı. Şimdi, bizi ayırmaya karar verenler, bu kutsal güne de nefretle saygısızlık etmeyi başardılar. Halka şunu söylemek istiyorum ki kamusal alanın genel nüfusun karakterine göre yönetilmesine izin verilmesinde mantık var ve bu durumda Tel Aviv Belediyesinin verdiği kararın doğru olduğunu düşünüyorum”açıklamasını yaptı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün