Kanada´dan Nazi komutanını ´kahraman´ ilan ettiği için özür

Kanada´da Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, 2. Dünya Savaşı´nda Naziler için savaşan komutanı onurlandırdığı için özür diledi.

Dünya
26 Eylül 2023 Salı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin 22 Eylül’de Kanada Avam Kamarasında yaptığı konuşmanın ardından Rota, salonda bulunan 98 yaşındaki Yaroslov Hunka’yı savaş kahramanı olarak tanıtmış ve kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etmişti.

Parlamento üyelerince alkışlarla karşılanan Hunka’nın, 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı.

Rota, eleştirilerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Zelensky’nin ardından yaptığım konuşmada mecliste bulunan bir kişiden övgüyle söz ettim ancak daha sonra bu kararımdan pişman olmama yol açan bilgiler edindim” ifadesini kullandı.

Parlamento üyelerinin ve Ukrayna delegasyonunun, kendisinin Hunka’dan söz edeceğinden haberdar olmadıklarını anlatan Rota, “Kanada ve tüm dünyadaki Yahudi toplumundan özellikle özür diliyorum. Bu eylemimin tüm sorumluluğunu üstleniyorum” ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da yaptığı yazılı açıklamada, Rota’nın, Hunka’yı davet ederek parlamentoda tanıtma konusundaki tüm sorumluluğu üstlendiğini belirterek, bu konuda daha önce Başbakanlık Ofisi’ne ya da Ukrayna delegasyonuna bilgi verilmediğini bildirdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün