UNESCO toplantısı: İsrailli yetkililer ilk defa Suudi Arabistan´da

Suudi Arabistan´ın devlet olarak tanımadığı İsrail´den dokuz kişilik heyet UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısı için Riyad´da bulunuyor.

Dünya
12 Eylül 2023 Salı

Suudi Arabistan temmuz ayında İsrail ile Dünya Mirası Sözleşmesi'ni imzalayan tüm katılımcıların için ülkeye serbestçe girmesine izin veren “ev sahibi ülke anlaşmasını” imzalamıştı.

UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay da İsrail temsilcilerine ülkeye giriş izni verilmesi ve resmi davet yapılması konusunda ısrar etmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili AFP'ye, "Burada olmaktan mutluyuz. Bu iyi bir ilk adım. UNESCO'ya ve Suudi yetkililere teşekkür ediyoruz" dedi.

Suudi Arabistan ve İsrail'in diplomatik ilişkileri yok. Ancak Beyaz Saray iki devlet arasındaki ilişkileri normalleştirmeye çalışıyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme çabalarının bir parçası olarak Filistinlilerle görüşmeler yaptığını açıkladı.

Tzachi Hanegbi, Times of Israel gazetesinin aktardığı açıklamalarda, ‘‘Sekiz aydır Başbakan Netanyahu adına Filistinli yetkililerle diyalogdayım" dedi.

İsrail-Suudi ilişkilerini normalleştirmek için bir anlaşmaya varma şansıyla ilgili olarak Hanegbi, ‘‘Bir anlaşmanın gerçekleşmesi muhtemel’’ dedi.

Filistinli veya Suudi yetkililerden İsrail'in açıklamaları hakkında yorum yapılmadı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün